КНСБ: 2340 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален живот

1
174
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

2340 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален живот, изчисляват от КНСБ. С тези пари родните домакинства трябва да си платят сметките, да пазаруват храна, да поддържат жилището си и да харчат за здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Необходимите доходи на член от домакинството в страната са необходими по 585 лв. или 2340 лв., в семейство с двама възрастни и две деца. Това означава, че родителите трябва да взимат чисто по 1170 лв. Едва 26.6% от семействата в страната обаче реално разполагат с тези средства. 73.3% от домакинствата в България не могат да си покриват нуждите.

„Сравнение със средната работна заплата към месец март, която е от 859 лв. имаме изоставяне с 26.6% на нетната работна заплата, спрямо необходимите средства, които трябва да получават двамата работещи родители“, коментира Виолета Иванова от ИССИ. Тя допълни, че намалява броят на бедните домакинства, но това става с по-бавни темповете, което води до запазването на сравнително високото им равнище от 26%.

Животът в София е с около 700 лв. по-скъп от този в страната. В столицата четиричленно семейство се нуждае от 3 055 лева месечно, за да си осигури всичко необходимо. Средната работна заплата за страната през първото тримесечие на 2018 г. вече е 1077 лв., което е със 71 лв. повече спрямо същия период на миналата година. В София средната заплата е 1456 лв., като тя е два пъти по-висока от тази във Видин, където е 710 лв.

“1 млн. 890 хил. лица са тези, които имат доход на едно лице под 321 лв. Това се наблюдава в регионите извън София. Най-бедният регион е Северозападния. Там не само, че недостигат необходимите средства за живот, но разликата при тях в последните години е близо 30% от необходимите средства за издръжка, т.е. доходът е по-нисък с 30% от необходимите средства за издръжка на живот. При тях темповете са по-бавни поради факта, че общият доход нараства с по-големи темпове в райони, които са близо до София или до големи икономически центрове”, обобщи изследователката.