БАН обяви игра за превеждане на чуждици по случай 24 май

1
141
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Над 5 000 нови думи са влезли в ежедневието на българина през последните 30-ина години. Чуждиците в родния ни език обаче са много повече. Речникът ни е пъстър на думи, взети от руския, турския, френския, английския. Според данни от 2016-а година, със засилването на глобализацията (още една чужда дума), в българския език всяка година се появяват по 500 нови думи.

Борбата на пуристите не спира от Възраждането до днес. Но въпреки това, сякаш никой не може да спре нашенци да говорят за “трендове”, “акаунти”, “айти”, “селфита” и т.н. В навечерието на 24 май – Деня на на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език при Българската академия на науките в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организират любопитна езикова игра “Предложи нова дума!”.

Учените от БАН ни предизвикват да преведем девет чуждици, които използваме в ежедневието си, използвайки само утвърдени в българския език думи. Своите предложения можете да дадете на сайта на Института. Деветте чужди думи, които търсят своя еквивалент, са: бранд, дрон, емоджи, имиджмейкър, слоган, тренди, тунинговам, флашмоб и тъчскрийн.

Играта стартира във вторник и ще продължи до обяд на 30-и май. Общо 20 участници ще получат награди: сертификати за участие и тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.  Ще бъдат отличени най-харесваните предложения, но ще бъдат раздадени и награди на случаен принцип. Голямата награда – осем тома от многотомния „Български етимологичен речник“, ще бъде обявена на 31 май 2018 година.