Почина Филип Рот | Temaonline.bg

1
206
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

На 85 години почина американският писател Филип Рот, съобщиха световните агенции. Кончината му беше потвърдена от агента му Андрю Уайли, който заяви, че Рот е починал през изминалата нощ от сърдечна недостатъчност.

Филип Рот завоюва първия си успех със сборник разкази „Довиждане Колумб“, излязъл през 1959 г. 

Десет години по-късно сексуално провокативния роман „Синдромът Портной“ го превръща в знаменитост. 

„Провинциален живот“ (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството“ (1991), наградата „ПЕН/Фокнър“ за „Операция лихвар“ (1993), Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ (1995) и наградата „Пулицър“ за художествена литература за „Американски пасторал“ (1997).

Следва Наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист“ (1989). През същата година получава Националния медал за изкуство в Белия дом, а през 2000 г. публикува „Петното“ – роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка. За „Петното“ Рот получава втората си награда „ПЕН/Фокнър“, както и британската награда „У. Х. Смит“ за най-добра книга на годината.

През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златният медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.

Написал е над 30 книги, сред които романите „Синдромът Портной“, „Писателят призрак“, „Човешкото петно“, „Призракът излиза“, „Животът ми като мъж“. 

Когато през 2011 получава наградата Man Booker International, председателят на журито Рик Гекоски казва: „Той има забележителна кариера, която започва от много високо ниво и след това през целия си творчески път успява да подобрява непрекъснато.

На 50 и 60 години повечето романисти вървят надолу, а той пише серия от романи на най-високо ниво. Малко от неговите романи не биха могли да се нарекат провокативни и да ни те се иска да изкрещиш на автора или на героите му „Млъквай!“

През 2014 г. Рот казва в интервю за BBC, че това е неговата последна публична изява: 

„Мого да ви уверя, че никога повече няма да ме видите по телевизията. Изобщо това ще е последната ми публична изява“.