На ваканция или почивка с диабет – полезни съвети

1
584
Добави коментар
teokostov
teokostov

Диабетикът, като „условно здрав“, трябва да си осигури условия за прекарване на отпуската си – сам или със семейството си така, че да може добре да си почине и достави удоволствие от една разумна почивка.

Необходими условия за прекарване на почивните дни при диабет:
 – Да се осигурят достатъчно количество медикаменти (инсулин, таблетки, глюкагон, Диабор и други лекарства, които редовно приема), както и консумативи за поддържане на редовен контрол на глюкозата в кръвта и урината;

 – Грижи за правилното съхранение на инсулина – предпазване от замръзване или претопляне. Необходимо е да се съобрази с вида на пътуването (самолет, влак, по вода, с автомобил), като медикаментите трябва да бъдат разпределени в две чанти, особено при пътуване със самолет;

 – Задължително е запасяването срещу хипогликемия с носене на 15 г захар и храна за евентуална закуска при нужда;

 – Когато се почива на море не се препоръчва продължително излагане на слънце и стоенето на плажа в горещите часове от деня. Шапката е абсолютно задължителна за предпазване от прегряване и слънчев удар. Приемането на по-голямо количество течности е необходимо поради повишената им загуба.

 – Слънчевата топлина подобрява всмукването на инсулина в тъканите, което променя неговото действие и има риск от хипогликемия.

 – При почивка в планината е необходимо да се осигурят топли дрехи (яке, резервни топли вълнени чорапи, ръкавици) и удобни обувки;

 – Особено внимание трябва да се отдели за избягване на измръзване на краката и ръцете;

 – При увеличена двигателна активност да се намали инсулиновата доза с 2-4 Е или да се увеличи приема на въглехидратни храни!

Не трябва да се забравя вземането на диабетния паспорт и поставянето му до личната карта, това е неотменно задължение на диабетика!

Ползата от прекарване на почивката сред природата е безспорна, защото откъсва диабетика от всекидневието и му дарява спокойствие, отмора и подобрява самочувствието му.
 
Използвайте и празничните дни за прекарване сред природата!