Две години затвор за Никола Груевски за Аферата „Танк“

1
111
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Бившият македонски премиер Никола Груевски бе осъден на две години лишаване от свобода по обвинение за противозаконно закупуване с бюджетни средства на луксозен автомобил „Мерцедес“ за €600 000.

Груевски не се яви на обявяването на присъдата и беше представен от своите адвокати. По същия случай бившият заместник-министър на вътрешните работи Джоко Поповски бе осъден на 6 години и 6 месеца лишаване от свобода. Бившият премиер няма да отиде в затвора за изтърпяване на присъдата си, докато присъдата не стане ефективна.

Съдия Добрила Кацарска, малко преди да произнесе присъдата изнесе кратък урок на държавните служители. Тя заяви, че държавните служители трябва да са отговорни и прозрачни в управлението на публичните средства. Според нея бившият министър-председател Никола Груевски е подценил гражданите с покупката на луксозния Мерцедес.

 

 

„Чест е да носиш публична длъжност в Република Македония, особена чест е да бъдеш министър-председател. Следователно, трябва да се грижиш за интересите на гражданите. Всеки държавен служител трябва да знае, че един от основните принципи е принципът на отчетността. Гражданите на Република Македония трябва да знаят как се изразходват парите им. Никой не трябва да подценява гражданите, както и обвиняемият Никола Груевски. Той успя да си осигури незаконно Мерцедес“, заяви Кацарска.

 

 

Адвокатът на обвинените Димитър Дангов веднага заяви, че защитата ще обжалва присъдите. Според него съдът не е имал основания за обяви осъдителната присъда, а тя е трябвало да бъде оправдателна. Той допълни, че отсъствието на Груевски при обявяването на присъдата е негово „лично право“.

В знак на протест срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха днешното заседание на парламента, без да дадат допълнително обяснение. Според заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, коментирайки присъдата срещу бившия председател на партията и премиер на Македония Никола Груевски, съдът не зачита фактите, аргументите и доказателствата и изпълнява политически заповеди. „Съдът приеме ролята да бъде изпълнител на поръчки.

Съобщението, което министър-председателят Зоран Заев и съдът пращат, е ясно, че няма значение дали има някакви доказателства. Решението има за цел Никола Груевски, символът за запазване на националния интерес, привличането на инвестиции, реформите, увеличаването на заплатите и пенсиите, социалните помощи, да бъде засенчен и политически дисквалифициран“, заяви Николовски.

След днешната присъда, добави той, остава горчив вкус, че правосъдието не съществува и е само политически инструмент.

Няколко десетки граждани проведоха двучасов протест преди и по време на произнасянето на присъдата на Никола Груевски по случая „Танк“ пред скопския наказателен съд, предава македонската медия „Алсат-М“.

Това е най-видимата реакция пред обществото, след като бившият министър-председател получи присъда от две години затвор за бронирания мерцедес от 600 000 евро. В началото на протеста групата наброяваше около 50 души и сред групата граждани присъстваха бившите кметове Коце Траяновски и Ивица Коневска. След като присъдата бе обявена, останаха около 20 души. Протестът приключи скоро след като на един от протестиращите Ангел Зафировски, известен още като Бате Геле, му стана зле.

Става дума за лице, което участва и насилието в община Център и в парламента, а има и съдебно решение, което забранява участието на протести. Сред малката група пред съда имаше и други хора, обвинени в насилие в Центъра.

Бате Геле, един от най-върлите поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на бившият директор на Управлението за разузнаване и сигурност Сашо Миялков, се разплака пред съда след решението по случая „Танк“, предава македонската медия „Либертас“.

Той, със сълзи в очите започна да прегръща блуза с отпечатания лик на Груевски. Бате Геле има татуировка на героите си Груевски и Миялков, които преди години са платили той да се оперира в чужбина.

След съдебното решение, привържениците на Груевски пред съда започнаха да скандират „Фашисти!“, „Срам!“, „Никола, Никола!“.

Подкрепа за Груевски пред съда дадоха бившите кметове на „Летище“ и Скопие Ивица Коневска и Коце Траяновски, бившият депутат Александър Пендев и други.
 

Случаят „Танк“ се отнася до нарушенията при покупката на автомобил „Мерцедес-Бенц“ С600, който през 2012 г. струва на държавния бюджет близо 573 хил. евро. Срещу бившия министър-председател на страната Никола Груевски и на бившия вътрешен министър Гордана Янкуловска е заведено дело за злоупотреба със служебно положение.

На съдебната скамейка се оказа и заместник-министъра на вътрешните работи Джоко Поповски, който получи шест години и шест месеца затвор за злоупотреба със служебно положение. Обвинението твърди, че специалният автомобил е купен от Министерството на вътрешните работи по искане и за да отговори на личните нужди на бившия премиер, а държавната поръчка е оформена по такъв начин, че резултатът от нея е предварително известен.

Обществеността научи за съществуването на специалния автомобил през пролетта на 2015 г., когато македонската опозиция публикува запис подслушвани разговори на високопоставени правителствени служители, включително Груевски и Янкуловски, който обсъждат възможността за купуване на Мерцедес, и че информацията за него не е била включена в медиите.