Twitter блокира профили на българи, защото пишат на кирилица

1
110
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Българските потребители на социалната мрежа „Twitter“ се предполага, че са били обект на често срещано налагане на забрана, заради писането на постове на кирилица, след като социалната мрежа представи своите мерки за борба с руските ботове – съобщава Verge.

„Twitter“ обяви миналата седмица, че представя нови онлайн инструменти за „агресивна борба с поведения, които изкривяват и отклоняват от публичната дискусия“. Във фокуса са тролове, които – според алгоритмите на социалната мрежа – са свързани с пропагандата на руското правителство. 

След изявлението, редица потребители от българската общност в „Twitter“ получиха забрани в своите профили и техните постове бяха заглушени, само защото алгоритмите на Twitter ги идентифицират като източници на съдържание на кирилица.

Въпреки че американската компания не уточнява специално какво точно е „прегрешението“, заради което акаунтът на кирилица може да бъде блокиран, експерти смятат, че това би могло да стане слезд споменаване на @YouTube или друг толям акаунт на кирилица. И изпададе в беда. Дори първоначалният източник на туита да не бъде зъсегнат, вие може да изпаднане в беда, само защото сте му отговорили или сте реагирали на него туит.  Проблемът засяга акаунти, които са създадени още през 2009 г. 

През миналата година журналистът  Майкъл Трейси предупреди, че според вътрешните критерии в алгоритмите на Twitter акаунти на кирилица, свързани с руски телефон и създадени в Русия, използващи кирилица, могат да бъдат класифицирани като тролове, свързани с руското правителство и да бъдат обект на дискриминация – блокиране, суспендиране, изключване. 

According to Twitter’s criteria, a user is declared to have “links” to the Russian government if it “frequently tweets in Russian” pic.twitter.com/vscVNZBBUh
— Michael Tracey (@mtracey) November 1, 2017

„Най-вероятното обяснение е, че Twitter е систематизирал своите алгоритми за изкореняване на руските ботове и тролове, и тъй като руснаците използват кирилица, самото използване на азбуката се третира като червен флаг“, пише сайтът.

От „Twitter“ заявиха, че ще „предприемат всички нужни стъпки за разрешаване“ на въпроса, докато в същото време продължат усилията си за „борба със злонамерени мрежи на спам и автоматизация“.

Невинните жертви на дискриминация могат да ръзстановят акаунтите си сравнително бързо, но въпреки това Twitter ги обрича да останат „черните овце“ и те често могат да виждат съобщението „tweet unavailable”, ако се опитат да отговоря на нечие съобщение на кирилица. Това се нарича „забрана в сянка“ (shadow banning). Това е твърде досадно, ако ви се случи, защото ако засегнат потребител се оплаче на Twitter и поиска помощ от администраторите на социалната ’мрежа, те му отговарят, че всичко е наред и техните акаунти не са блокирани. Но техните приятели не могат да получават от тях съобщения, нито пък да виждат тяхното участие в публични дискусии.