Роботизираната мисия ИнСайт коригира за пръв път курса си на път към Марс

1
160
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 24 Май 2018

Посещения: 12

Така изглежда спускаемата мисия „ИнСайт“ днес, на път към Червената планета. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

24 май 2018 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА „ИнСайт“, която беше изстреляна успешно на 5-ти май, направи своята първа и най-важна корекция на курса към Марс. Двигателите се запалиха на 22-ри май в продължение на 40 секунди, насочвайки „ИнСайт“ точно към Червената планета. 

Причината, поради която тази маневра се наложи, е свързана с факта, че нито една ракета не изстрелва космически апарати директно към Марс. Не че не е възможно – възможно е, но ако ракетата се насочи направо към планетата, има опасност върху нейната повърхност да паднат горните степени, които не са достатъчно добре стерилизирани. Така съществува шанс Марс да бъде замърсен нежелателно със земни бактерии, които някой ден ще объркат изследователите, търсещи живот. Ракетата „Атлас 5“ изстреля „ИнСайт“ по траектория, която умишлено пропуска планетата. Така се подсигурява, че нито една част от ракетата няма да стигне до Марс, а „ИнСайт“ може да коригира допълнително курса си.

В рамките на полета са планирани максимум шест корекции на курса. Ако всичко мине по план, „ИнСайт“ ще кацне на повърхността на Марс на 26-ти ноември. Кацането на Марс е много сложна процедура, а за да бъде успешно (което никак не е гарантирано), спускаемият апарат трябва да влезе на точното място в атмосферата под точния ъгъл. 

Основната задача на „ИнСайт“ е да изучава дълбочинната структура на Марс. Ако всичко по време на кацането мине благополучно, на самата повърхност ще бъде разгърнат много чувствителен сеизмометър, който трябва да намери доказателства за наличието на земетресения (по-точно казано, марсотресения). Чрез изучаването на сеизмичните вълни учените биха могли да извлекат информация за дебелината на вътрешните слоеве на Червената планета. 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/