Северна Корея разруши тестова площадка за ядрени оръжия

1
159
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Северна Корея разруши тестова площадка за ядрени оръжия на специална церемония, на която бяха поканени международни журналисти. Най-малко три ядрени тунела, наблюдателни сгради и общежитие са били взривени в съоръжението “Пунгхери”, предава CNN.

На място обаче не е имало експерти по взривните устройства и оръжията, посочват още репортерите на международната медия. Към момента не се знае дали взривовете са направили съоръжението напълно неизползваемо, или на тестовата площадка все още могат да се осъществяват експерименти.

Припомняме Ви, че през април севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви, че слага край на тестовата си програма, тъй като ядрените му оръжия били вече готови. Целта на демонстративното взривяване на площадката е да успокои напрежението на Корейския полуостров и се разглежда като жест на добра воля преди срещата на високо равнище, в която ще участва и американският президент Доналд Тръмп.

Срещата обаче все още е под въпрос, тъй като САЩ настоява Северна Корея напълно да се освободи от ядреното си оръжие. Ким Чен Ун, от своя страна, разглежда искането като ултиматум и заплаха.