Образователният министър призна,че 7-ми въпрос от матурите е бил подвеждащ

1
111
Добави коментар

Спорният 7-ми въпрос от матурата по български език и литература е подвеждащ. Това призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на NOVA

Вчера от просветното ведомство решиха да не зачитат задачата като грешна, независимо от това какво са отбелязали учениците. Вместо това всички отговори ще бъдат отчетени като верни и зрелостниците ще получат по една точка повече към оценката си. Скандалът около матурата избухна още в деня на изпита – понеделник, когато зрелостници, учители и учени изразиха недоволството си от задачата, която според тях е объркваща и няма верен отговор.

„Въпреки, че формално нямаме грешка този въпрос е подвеждащ, не е уместен. Той не е и за ученици, не отговаря на целите на външното оценяване. В този смисъл им грешка и грешката е тази, че той е попаднал в бланката от въпроси. За съжаление такива грешки са възможни, много голям брой са въпросите, които влизат в тази бланка. В същото време много ограничен кръг лица са тези, които имат достъп до тях и ги проверяват. Тъй като имаме условие за конфиденциалност. За радост тези грешки са поправими”, заяви министър Красимир Вълчев.