Холандия и Австралия обвиниха Русия за свалянето на MH17

1
105
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Холандия и Австралия обвиниха Русия за свалянето на MH17
Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета и твърди, че е предоставила изчерпателни доказателства за използване на украински зенитно-ракетен комплекс „Бук“

25 Май 2018 15:04
0

принтирай

|

текст

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на малайзийския „Боинг“ под Донецк през 2014 година, съобщи BBC.

Правителството на Холандия заяви, че следващата крачка ще бъде иск в Международния съд на ООН. 

„Призоваваме Русия да признае своята отговорност и да започне да сътрудничи на следствието, за да се установи истината и справедливостта за жертвите от рейс MH17“, заяви министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок.

Следователите от международната комисия са установили по номера на ракетата 9д1318869032, че тя е произведена в Подмосковието през 1986 година в долгопрудненското научно-производствено предприятие, което все още произвежда такива ракети. Последните цифри на корпуса – 9032 – са уникален идентификационен номер на двигателя на ракетата.

 

 
Според представените  материали конвоят с военна техника е тръгнал в края на юни от базата на 53-та бригада в района на Курс. В състава му е имало най-малко шест „Бук“-а. 

Една от ракетните установки с номер 332 е изпратена на територията на Украйна. Именно от нея, според следствието, е изстреляна ракетата, с която е свален самолетът.

На 18 юли установката е върната на територията на Русия, се казва още в доклада на международната следствена група, в която участват специалисти от Холандия, Белгия, Украйна и Малайзия.
 

„Призоваваме Русия да поеме своята отговорност и изцяло да сътрудничи на процеса за установяване на истината и постигане на справедливост за жертвите на полет МН17″, заяви външният министър Стеф Блок.

Министърът разясни, че процедура за търсене на отговорност на Москва за нарушаване на международно законодателство е нещо различно и успоредно на продължаващото разследване за изясняване на персоналната престъпна отговорност на извършителите.

В изявление на правителството се допълва, че е възможно следващата стъпка да е представяне на случая пред международен съд или организация, които да посочат виновниците. В текста се посочва, че и Австралия споделя същата позиция за ролята на Русия.“Свалянето на самолета от полет MH17 предизвика неописуеми страдания и представлява жестока човешка трагедия“ – допълни министър Стеф Бок.  уми caused unimaginable suffering,’ said Dutch Foreign Minister Stef Blok a day after the latest findings from the Dutch-led Joint Investigation Team (JIT) probing the disaster.

‘On the basis of the JIT’s conclusions, the Netherlands and Australia are now convinced that Russia is responsible for the deployment of the BUK installation that was used to down MH17,’ he added.

‘The government is now taking the next step by formally holding Russia accountable.’

He said the Netherlands and Australia would seek financial damages „but also compensation in form of cooperation.“

The government said state liability was invoked in cases where nations violate international law, but warned it was a ‘complex legal process and there are several ways to do this.’

‘This is the legal avenue that the Netherlands and Australia have now chosen to pursue,’ the statement added.

Полет МН17 на „Майлайзийските авиолинии“ бе свален на 17 юли 2014г. в Източна Украйна и в четвъртък международната разследваща комисия обяви, че това е станало с ракета, изстреляна от зенитна система, принадлежаща на руската армия.

 

Москва категорично отхвърля каквото и да е участие и вина за случилото се, външното министерство отново нарече изводите опит за преднамерена манипулация, а президентът Владимир Путин – че няма как да признаят разследване, в което Русия не участва на равноправни начала. В Международната разследваща група участват Холандия, Малайзия, Украйна, Белгия и Австралия.

Нито един зенитно-ракетен комплекс на руските въоръжени сили не е преминавал руско-украинската граница, заяви руското министерство на отбраната в отговор на обявените днес изводи на международния екип, който разследва свалянето над Украйна през 2014 г. на самолета на малайзийските линии, изпълняващ полет MH17, предаде ТАСС.

Според международния разследващ екип ракетата „Бук“, която е свалила самолета, е била на въоръжение на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск, откъдето е била прехвърлена в Източна Украйна.

„Запознахме се с изявленията на днешната пресконференция на представителите на международната следствена група по разследване на катастрофата на малайзийския Боинг, изпълняващ полет МН17 в небето над Украйна. Нито един зенитно-ракетен комплекс на руските въоръжени сили никога не е преминавал руско-украинската граница“, заяви руското министерство на отбраната.

Русия е предоставила изчерпателни доказателства, че катастрофата на Боинга се дължи на използване на украински зенитно-ракетен комплекс „Бук“, заяви министерството.

Международната следствена група е изключила от разследването на обстоятелствата показания на свидетели на трагедията, че ракетата е била изстреляна от територия под контрола на украинските въоръжени сили. Следователите са обосновали изводите си само с компютърно редактирани изображения от социалните мрежи, отбеляза руското министерство на отбраната. 

Вчера международен екип от следователи  (Joint Investigation Team (JIT) заяви, че чрез внимателен анализ на видеозаписи е установено, че ракетата „Бук“, която преди четири години е свалила самолета на малайзийските линии, изпълняващ полет MH17, е била докарана от базирана в Русия руска военна част, предаде Асошиейтед прес.

Вилберт Паулисен от холандската национална полиция каза днес, че ракетата е била на въоръжение на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск. Показан бе филм, проследяващ според следователите пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна, предаде Интерфакс.

Паулисен представи неокончателните резултати от разследването на свалянето на малайзийски самолет, изпълняващ полет МН17. 

Вилберт Паулисен
–––––––––

Пътническият самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, бе ударен от ракета над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Загинаха всички на борда – 298 души – пътници и екипаж.

Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета.

На пресконференцията холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че има съществен напредък в разследването, но още не може да се каже кой и защо е свалил самолета, предаде ТАСС.

Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, каза прокурорът.

Говорител на Европейската комисия призова днес Русия да окаже пълно съдействие на международния екип по разследването на трагедията с полет МН17.

ЕС напълно подкрепя работата на разследващия екип. Призоваваме Русия да сътрудничи изцяло за установяването на отговорните. Държавите, които могат, трябва да подпомогнат разследването. Русия досега не е оказала съдействие, добави говорителят.