Прогноза за Астън Вила – Фулъм: Финален плейоф в Чемпиъншип – 26.05.2018

1
162
Добави коментар

Астън Вила и Фулъм излизат в събота на Уембли, за да определят последния участник в английската Висша лига през следващия сезон. Освен промоция в елита, финалният плейоф в Чемпиъншип осигурява на победителя и минимум 160 милиона паунда, поради което двубоят е смятан за най-скъпия във футбола. Парите идват от разпределението на телевизионни права във Висшата лига и се изплащат на порции през следващите 3 години, дори и тимът да изпадне още в първия сезон.

Пътят на Астън Вила и Фулъм до Уембли

Две точки не достигнаха на Фулъм за директна промоция. Лондончани завършиха на трето място в класирането на Чемпиъншип след много силна серия от резултати през 2018-та година. В полуфиналния плейоф Фулъм елиминира Дарби Каунти след загуба с 0:1 в първата среща и успех на реванша с 2:0 пред собствена публика.

Астън Вила пък финишира на четвърта позиция в таблицата, на 5 точки зад настоящия си съперник. Клубът от Бирмингам преодоля Мидълзбро в предишния кръг от плейофите след победа с 1:0 като гост и нулево равенство на реванша на “Вила Парк”.

Това ще бъде първият финален плейоф в историята на Фулъм след три отпадания в полуфиналите (1988-89, 1997-98 и 2016-17), докато Астън Вила достигна до решителния мач с първото си участие в плейофната фаза.

Опитът на мениджърите

Мениджърът на Вила Стив Брус ще преследва своята пета промоция във Висшата лига, което би било рекорд в английския футбол. Той вече изведе до елита на два пъти отборите на Хъл Сити (2016 и 2013 г.) и Бирмингам (2008 и 2002 г.). Брус определено знае как се печели финален плейоф. И двете му предишни появявания в мача на Уембли бяха успешни – с Хъл Сити през сезон 2015-16 (1:0 срещу Шефилд Уензди) и с Бирмингам Сити през 2001-02 (успех с дузпи срещу Норич).

Мениджърът на Фулъм Славиша Йоканович няма толкова богат опит в битките за промоция. Сръбският наставник обаче може да се похвали с директното класиране във Висшата лига, което постигна с Уотфорд през 2015 г. През миналия сезон Йоканович също вкара Фулъм в плейофите, но отпадна от Рединг в полуфиналите.

Опитът на футболистите

Двубоят между съставите на Астън Вила и Фулъм може да се характеризира и като битка между опита и младостта. В тима от Бирмингам личат имената на доказани бойци с много изиграни срещи във Висшата лига като Джон Тери (37 г.), Миле Йединак (33 г.), Робърт Снодграс (30 г.), Глен Уилън (34 г.) и Алън Хътън (33 г.).

Фулъм пък разполага с един от най-младите тимове в Чемпиъншип със средна възраст 25 години. Звездата на отбора е наскоро навършилият 18 години Райън Сесеньон, който е водещ голмайстор на “белите” със своите 16 попадения. Любопитен е фактът, че в тима на Фулъм има само един футболист на възраст 30 или повече години (защитникът Тим Рийм на 30).

Директните мачове помежду им този сезон

Двата тима си размениха по една победа в изминалия шампионат. През октомври 2017 г. Астън Вила се наложи с 2:1 у дома, докато през февруари 2018 г. Фулъм спечели своето домакинство с 2:0.

Стилът на двата отбора

Във финала предстои да видим сблъсък на две различни футболни концепции. Славиша Йоканович проповядва атрактивен нападателен футбол, основаващ се на много движение и комбинативност. “Белите” традиционно излизат, за да се надиграват със своя противник и едва ли ще променят своя подход за тази среща. Под ръководството на Стив Брус пък Астън Вила разчита основно на здравата си защита, което води до по-внимателна и предпазлива игра на тима.

Очакваме Фулъм да бъде по-активният и атакуващ отбор, докато Вила търпеливо ще чака своите шансове от контраатака и статични положения. Все пак смятаме, че в двубой с такава важност опитът ще има решаващо значение, а той е изцяло на страната на Астън Вила.

Прогноза: Астън Вила да се класира във Висшата лига

*коефициентите може да варират

 Зареждане …

Астън Вила – Фулъм: Опитът ще се окаже решаващ Събота 26.05 – 19:00 ч. – пряко по Diema Sport 2

Оцени тази статия

Свързани статии