Русия мощно удари Камчатка със залп от 4 балестични ракети Булава.

1
149
Добави коментар

Стратегическият подводен крайцер на руския Северния флот „Юрий Долгоруки“ даде успешен залп с четири междуконтинентална балистични ракети „Булава“ от Бяло море, поразявайки цели на полигона Кура, разположен на полуостров Камчатка. Изстрелването е извършено от подводно положение, а това е първият случай на залпова стрелба на ракетите от крайцер тип „Борей“.
От информационната службата на Северния флот казват, че задачите на пуска са постигнати, както и че са потвърдени чрез изпитания тактико-техническите характеристиките на работа и надеждност на Ракетния подводен крайцер Проект 955 „Борей“. Екипажът на „Юри Долгоруки“ под командването на капитан 1-ви ранг Владимир Ширин е „демонстрирал висок професионализъм и военно-морско  изпълнение“.

За зареждане на „Борей“ се подготвят 102 балистични ракети. Така бойните възможности на групировката на стратегическите ракетни подводници са се увеличиха с една четвърт. Увеличила се е скритостта и бойната устойчивост на морското ядрено възпиращо средство, се отбелязва от Министерството на отбраната на Русия.

В етап на изграждане са пет атомни подводни крайцера „Borey-A“. Последният кораб от тази поредица „Княз Похарски“ е произведен през декември миналата година. А сега е започнала работа по създаването на атомен подводен крайцер с подобрени характеристики – „Борей-Б“.