Поклонението пред акад. Светлин Русев е в сряда

1
303
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Поклонението пред акад. Светлин Русев ще се състои в сряда, 30 май, от 12 часа, в Националната галерия „Квадрат 500“, съобщи пред в. „24 часа“ 

Поклонението пред тленните останки на акад. Светлин Русев ще се състои на 30 май, сряда, от 12.00 часа в централното фоайе на Националната галерия – Квадрат 500, съобщи БГНЕС.

Организацията на траурната церемония е поета от председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който беше негов близък приятел. Рашидов разкри, че Светлин Русев си е отишъл за секунди, след като получил поредния сърдечен пристъп у дома пред семейството си. 

Големият български  художник подготвяше  голяма изложба с негови творби за рождения си ден – 14 юни.

Още вчера Рашидов коментира:

„Изключително много ще ми липсва като човек, с когото през последните години работих много активно – с него подредихме изключителния български музей от европейски мащаб „Квадрат 500″, свързваше ни силно приятелство“.

От галерията също излязоха с изявление, в което се казва:

„Живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, акад. Русев беше енциклопедична личност с дълбоки познания и разностранни интереси – върхът, по който се равняват. За учениците си остава учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше таланта им, разкриваше нови хоризонти и възможности пред тях. Умееше да отстоява каузи, каквото и да му коства това. Ярък творец и мислител, неуморен будител, чието мощно духовно присъствие и влияние се простират отвъд географските и времеви граници. Дори отвъд смъртта!“.