Термосвиваемо фолио: Разлика между ПВЦ, Полиолефин и Полиетилен

1
664
Добави коментар
gpetev
gpetev

 

Опаковате ли вашите продукти с правилното фолио?

Трите основни вида термосвиваемо фолио за опаковане и защита на продукти за продажба и транспорт са Поливинил хлорид (ПВЦ), Полиетилен (ПЕ) и Полиолефин (ПОФ). Всяко едно има различни възможности и характеристики, които ги правят подходящи за специфични приложения и всяко едно може да бъде екструдирано в многопластово фолио с различни добавки, предлагащи специфични защитни свойства за продукта. Термосвиваемото фолио може да бъде оформено като ролка, лист, торба и др. в зависимост от приложението. Ако не сте сигурни, че използвате правилното фолио, прочетете тази статия.

ПВЦ Термосвиваемо фолио

До скоро най-използваното фолио, поради ниското си тегло, ниската цена и многофункционалност, днес ПВЦ се измества от Полиетилен и Полиолефин, заради опасностите при производството му и устойчивостта на фолиото. В „сурова“ форма, ПВЦ е здрав и издръжлив материал, който се използва в строителството, продукти за дома и др. В сферата на опаковките, ПВЦ се среща при блистери, твърди опаковки, фолио, торби и др. ПВЦ е съставено от три елемента: въглерод, водород и хлор.

Препоръчително е да се използва в добре вентилирани помещения, заради вредните изпарения, които излъчва при нагряване. Заради тези изпарения, както и вредата при разлагане в природата, ПВЦ опаковките са забранени в много страни. „Зелените „ компании вече се присъединяват към страните със забрана на ПВЦ опаковките. Това е важно да се знае, ако мислите да използвате ПВЦ фолио във вашето производство.

Полиолефин :

Полиолефиновото, термосвиваемо фолио е изключително здраво и с много приложения. Замества ПВЦ фолиата в много приложения, както и е одобрено от много държавни организации за проверка на безопасността на храни и лекарства. Полиолефиновото фолио може да се произвежда с различни характеристики, като висока разтегливост, прозрачност и др. С добавената здравина, се създава възможност за производство на по-дълги ролки и по- тънко фолио. Има изключителна здравина на пробив и на затваряне, което позволява опаковането на нееднородни и остри предмети. Може да бъде произведено с дебелина от минимум 35 микрона и стига до над 100.

Полиетиленово Фолио

Полиетиленът е вид полиолефин, което означава, че мономерен филм, който е образуван като се добавя етилен по време на полимеризацията. От полиетилен се произвежда както термоосвиваемо, така и стреч фолио. Полиетиленовото фолио е може би най-здравото и издръжливо фолио и се използва за опаковане на големи и тежки продукти. Друго предимство е , че позволява принтиране върху него , което спестява средства за реклама, етикетиране и др.

Източник: https://www.industrialpackaging.com/blog/pvc-polyethylene-polyolefin-the-differences