„Силата“ на българския паспорт се увеличи за година

1
118
Добави коментар

Притежателите на японски паспорти могат да пътуват до най-много държави в света без да се нуждаят от виза. Това показват резултатите от най-новото проучване Henley Passport Index.

Японският паспорт има „силата“ да осигури безвизово пътуване до 189 държави или територии като измества от първото място германския, класиран на първо място през миналата година. Сега Германия си поделя второто място със Сингапур, а трети са Южна Корея, Финландия, Франция, Италия, Испания и Швеция.

България се изкачи от 21-во на 16-то място, а гражданите й имат свободен достъп до 169 дестинации при 153 миналата година.

Индексът се основава на данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и през тази година в него са добавени осем нови територии. Проучени са 199 различни паспорта и 227 туристически дестинации, включително държави, територии и микродържави. На сайта може да се провери до кои държави конкретният паспорт осигурява безвизов достъп и до кои е нужно разрешение на властите, да се направи сравнение на „силата“ на различни паспорти.

Най-„слаби“ са паспортите на гражданите на Афганистан, Ирак, Сирия, Пакистан, Сомалия и Йемен.

Най-силните паспорти в света

1. Япония – 189 дестинации

2. Германия, Сингапур – 188

3. Финландия, Франция, Италия, Швеция, Южна Корея – 187

4. Норвегия, Великобритания, Австрия, Люксембург, Холандия, Португалия, САЩ – 186

5. Дания, Белгия, Швейцария, Ирландия, Канада – 185

6. Австралия, Гърция – 183

7. Нова Зеландия, Чехия, Малта – 182

8. Исландия – 181

9. Унгария, Словения, Малайзия – 180

10. Словакия, Латвия, Литва – 179