Нов кръвен тест за откриване на чернодробно увреждане в рамките на един час

1
162
Добави коментар
stupid
stupid

Нов кръвен тест може да открие увреждане на черния дроб преди появата на симптоми, е бил проверен чрез използване на клинични проби от екип от UCL и университета в Масачузетс.

 

Учените твърдят, че тестът може да покрие огромната нужда от ранно откриване на чернодробно заболяване, тъй като той прави разлика между проби, взети от здрави хора и тези с различна степен на увреждане на черния дроб .

 

Почти половината от възрастните в развитите страни са изправени пред повишен риск от чернодробно заболяване, дължащо се на наднормено тегло или прекомерна употреба на алкохол.

 

Надяваме се, че нашият нов тест би могъл да се използва рутинно от лекари и болници, за да се изследват хора, които са изправени пред повишен риск от чернодробно заболяване, но все още нямат признаци на увреждане на черния дроб, за да идентифицират тези със сериозна фиброза, преди да е станало твърде късно, казва професор Уилям Розенберг от Института за чернодробни и храносмилателни заболявания. Това може да отвори вратата към икономически ефективна редовна скринингова програма благодарение на своята простота и ниска цена.

 

Изследователи от университета в Масачузетс са проектирали сензор, който използва големи молекули, наречени полимери, покрити с флуоресцентни багрила, които се свързват с кръвните протеини въз основа на техните химични свойства. Флуоресцентните багрила се променят в яркост и цвят, което води до различен модел на флуоресценция в зависимост от протеиновия състав на кръвната проба .

 

Тестът може 80% да различи фибротични проби от здрави проби и да различи 60% между лека и умерена фиброза и тежка фиброза.