Имигрант стана национален герой на Франция

1
235
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИЗВЪН ПОЛИТИКАТА
Имигрант стана национален герой на Франция
Мамаду Гасама от Мали спаси 4-годишно дете, увиснало смъртоносно на балкон на четвъртия етаж и получи френско поданство и работа

28 Май 2018 21:09
0

принтирай

|

текст

 

Мигрантът от Мали Мамузу Гасама спаси след впечатляващо смело катерене през балконите на жилищна сграда малко момче, провиснало застрашително от 4 етаж  – съобщи Local.fr. 

Имигрантът бе наречен герой, след като за по-малко от минута се изкачи по фасадата на сградата до балкона от който висеше момчето, и го сграбчи, докато мъж се опитваше да задържи детето от съседния апартамент.

Драмата с успешен край се разиграла в събота привечер. Гасама заяви пред BFMTV, че минавал наблизо, когато видял да се събира тълпа пред сграда. След това забелязал висящото от балкона дете.

„Не мислих, спасих го“, каза той. „Когато го взех в ръцете си, го попитах защо го е направил, но то не отговори“, добави имигрантът без документи. 

Парижката пожарникарска служба заяви, че при пристигането на нейни служители момчето вече било спасено. „За щастие, на място беше човек – физически способен и с кураж, за да спаси детето“, заяви неин говорител.

Видео показва как Гасама се качва от балкон на балкон до четвъртия етаж в събота следобед на улица в северната част на града. Африканецът съобщи, че се е разхождал, когато видял тълпа от хора пред сградата и след това без да се замисля спасил детето.

Родителите на момчето не били в дома си при спасяването му. Бащата е разпитан от полицията по подозрение, че оставил детето без надзор. Смята се, че майката по това време не е била в Париж.

 

 

 

22-годишният имигрант без документи получи фенско поданство и работно място с личното ходатайство на френския президент Емануел Макрон. Днес следобяд на лична среща в Елисейския дворец с имигранта, пристигнал без документи във Франция през септември м.г.

Всички документи ще бъдат уредени“, увери държавният глава, разговаряйки с младия мъж днес следобяд в Елисейския дворец. – „Вие се превърнахте в модел за подражение за милиони, които видяха, какво направихте“.

 

 

„Това решение е нещо изключително и няма нищо общо с демагогията“ – казал Макрон. 

Френският закон предвижда предоставяне на френско гражданство на хора с изключителни заслуги и досега от тази привилегия са се възползвали най-вече спортисти и уникални творци, но сега за първи път с тази чест ще бъде удостоен обикновен имигрант.

 

Avec M. GASSAMA qui a sauvé samedi la vie d’un enfant en escaladant 4 étages à mains nues. Je lui ai annoncé qu’en reconnaissance de cet acte héroïque il allait être régularisé dans les plus brefs délais, et que la brigade des sapeurs-pompiers de Paris était prête à l’accueillir. pic.twitter.com/xMpFlP1UFe
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 28, 2018

Кметът на Париж Ан Идалго похвали героизма на младия малиец и заяви, че се свързала с него по телефона, за да му благодари. Тя го нарече „Спайдерман от 18-и район“, визирайки квартала на Париж, където бе спасено детето.

„Поздравления за Мамуду Гасама за смелостта, с която спаси живота на детето“, написа тя в Тwitter. И добави, че той ѝ обяснил „как пристигнал преди няколко месеца от Мали, мечтаейки за нов живот тук“.

„Казах му, че неговата героична постъпка е пример за всички граждани и че град Париж очевидно ще се стреми да подкрепи усилията му да се установи във Франция“, написа Идалго.
 

Малко преди да пристигне в Елисейския дворец Гасама бе гост на сутрешния блок на френската телевизия, където пристигна заедно с по-големия си брат, който му превеждаше. Той обяснил, че успял да се качи толкова бързо, защото се занимавал със спорт: 

„Играя футбол, тичам, тренирам в спортен клуб“ – касал Гасама с усмивка.

Той казал, че щом видял детето, изпаднало в беда, без да се замисля тръгнал да го спася: 

„Защото беше дете“ – обяснил той лаконично своето спонтанно решение. Но всъщност спасил и себе си, защото той откакто е пристигнал във Франция не можел да си уреди престоя, защото нямал никакви документи и трябвало да бъде екстрадиран.

Той разказал, че живеел в общежитие за бежанци в Монтрай в източната част на Париж. На въпрос на водещата, за какво би помолил президента Макрон по време на срещата им в Елисейския дворец, Гасама само вдигнал рамене и се засмял объркан. Но брат му Диаби Гасама се намесил и му помогнал, като казал, че няма да е лошо да поиска да получи официално резрешение за постоянно пребиваване във Франция. Освен това няма да е лошо да има и жилище, където да се настани. 

„Работя в Париж, всеки ден минавам покрай Елисейския дворец на път за работа и никога не съм си представял, че един ден бих могъл да вляза вътре по покана на френския президент“ – добави Диаби.

Преди официалната покана на президента неговият говорител Бенжамен Гриво поздрави Мамаду Гасама за „героичната му постъпка“, която изцяло съвпада с „идеала за солидарност на Френската република“. Ето защо „това геройство би трябвало да му отвори вратата към нашето общество“ 

Гражданската инициатива SOS Racisme излезе с петиция до вътрешния министър Желар Колон, в която го призовава да предостави френско гражданство на малийския имигрант. 

„Мамаду Гасама ни напомни по един много ефектен начин, че хората без разрешително за престой също са хора и много от тях е трябвало да проправят пътя си към Европа с много смелост и упоритост в едно опасно пътуване“.

 

Alle haben zugeschaut – einer hat gehandelt: Keine 30 Sekunden hat Mamoudou Gassama gebraucht, um an einer Balkonfassade vier Etagen hochzuklettern und ein kleines Kind zu retten, das sich seit Minuten außen hängend an der Balustrade festklammerte.

Einer der Passanten, die am Fuß des Gebäudes die Rettungsaktion beobachteten, hat die beeindruckende Szene gefilmt, die sich am Samstagabend im Pariser Norden abspielte. Das Video ging in den sozialen Netzwerken viral. Bereits am Tag darauf hatten es über vier Millionen Menschen gesehen.

Auf diese Weise ist Gassama binnen Sekunden zum Helden geworden: Er hat nicht nur das Leben des kleinen Jungen, sondern vielleicht auch das eigene gerettet. Denn aus einem Flüchtling ohne Aufenthaltsgenehmigung ist „Monsieur Spiderman“ geworden, ein Held wie aus einem Hollywoodfilm.