Съд в Крим осъди чиновници за антибългарски изявления

1
156
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Судакски градски съд на Кримския полуостров осъди двама активисти на „Антикоррупционното бюро на Крим“ – Дмитрий Джигалов и Олег Семьонов за „разпалване на ненавист към българите“ – съобщи Peopleglobe.ru

Двамата бяха признати за виновни по член 1 пар. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация и трябва да заплатят глоби съответно от 300 000 рубли (8000 лв.) за Джигалов и 50 000 рубли (1300 лв.) за Семьонов и му призна 6 месеца в предварителния арест като част от присъдата.  

Съдът установил, че през лятото на 2016 г. Олег Семьонов пристигна в местния клуб на партия „Единна Русия“ на прием на депутата от Държавния съвет на Крим Иван Шонус и му наговорил оскърбителни думи по адрес на българите. Дмитрий Джигалов качил видеото с неговото изпълнение в своя YouTube-канал. Във видеото се вижда как Семьонов критикува правителството на България за отказа му да покани руска делегация за празненствата по случай годишнината от  Освобождението на България от Османската империя в резултат на Руско-турската война 1877-1878 г.

От видеото не стана ясно точно какво съдържа обидново изявление по адрес на българите, това не става ясно и от обвинителното заключение на съда, а вариантът на видеото в You Tube не съдържа нищо, което представлява пряко обида към националното достойнство на българите и България. Но е възможно каченият там вариант да е непълен. Там се вижда единствено как Семьонов упреква българите, че са неблагодарни към руснаците, които са ги освободили от османското иго. Семьонов е обвиняван, че е правил изказвания и по адрес на сталинските депортации на кримските българи. 

Делото срещу Семьонов е възбудено през януари 2017 г., а следствието  е водено от майор Александър Кормилицин от Кримската прокуратура. Обвинението поиска за двамата подсъдими глоби от по 320 000 рубли (8600 лв.) . 

 

 

Активистите на „Антикорупционното бюро на Крим“ в Судак Дмитрий Джигалов и Олег Семьонов се обявяват против политиката на ръководителя на република Крим Сергей Аксьонов и неговото най-близко обкръжение, което обвиняван „в провеждане на политика в интерес на семейно-приятелския клан на полуострова“. 

 

Осъденият Дмитрий Джигалов
–––––––-

„Ние постоянно задаваме много въпроси, неудобни за чиновниците. В частност питаме защо всички компании, които участват в търгове и наемат на аренда и концесии апетитни обекти, строят в нарушение на всички норми, винаги имат отношение към ръководството на града“  – обясни Джигалов пред съда. „Ние само се опитваме да се противопоставим на безнаказаността на корумпираните чиновници и силови структури. Вярвах, че имаме закони. Но последните действия ме принуждават да се съмнявам, че той защитава гражданите на Русия в Крим според конституцията на Руската Федерация“

„За пореден път заявявам, че това дело е с политически подтекст и той е: да се разправи с онези, които не могат да се примирят със саботажите на чиновниците и използването на служебното положение за лична облага. И естествено цялата тази история има за задача да ни накара да замлъкнем и другите да бъдат сплашени. Ето защо ние не приемаме решението на съда и ще го оспорим“ – каза Джигалов пред съда.