Една година след трансплантация на стволови клетки

1
187
Добави коментар
stupid
stupid

Джейк Хавиер е младеж на който му предстои влизане в колеж. Заедно с приятели си играе на басейн и при скок си чупи врата ден преди да завърши гимназията, оставяйки парализиран от врата надолу.

 

На 7 юли Джейк претърпява трансплантация на стволови клетки за нараняване на гръбначния мозък в Медицинския център на Санта Клара. Терапията е част от клиничното проучване, финансирано от CIRM, проведено от Asterias Biotherapeutics. 

 

Целта на проучването е да се провери безопасността на трансплантирането на три ескалиращи дози от AST-OPC1 клетки. Това са форми на клетки, наречени олигодендроцитни прогениторни клетки, които са способни да станат няколко различни вида мозъчни клетки, някои от които играят поддържаща роля и помагат за защитата на нервните клетки в централната нервна система.

 

На Джейк  са му трансплантирани 10 милиона стволови клетки, което му помага достатъчно да възстанови използването на ръцете си.

 

Този видеоклип разглежда предизвикателствата, пред които той е изправен през първата си година след трансплантацията и неговия изключителен дух в преодоляването им.