Археолози проучиха единственото светилище на Немезида в България

1
143
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

АРХИВИТЕ СА ЖИВИ
Археолози проучиха единственото светилище на Немезида в България
Останките му са в Хераклея Синтика, където археолози откриха и мраморна плочка с изображение на богинята на възмездието

29 Май 2018 09:56
0

принтирай

|

текст

Снимка: Николай ШАРАНКОВ

Вече е сигурно – на територията на Хераклея Синтика в местността Рупите, Петричко, е съществувало светилище на Немезида, крилатата богиня на възмездието от древногръцкия пантеон.

Преди броени дни в Хераклея Синтика завърши и проучването на най-стария сигурно датиран християнски храм на територията на Югозападна България.

Става дума за обществена сграда, преустроена в раннохристиянска базилика около 400-та година. Строителите са долепили абсида до една от страните на вече съществуваща обществена сграда, добавили са още зидове и така са се сдобили с трикорабна християнска базилика.

Екип от учени начело с археолога доц. д-р Людмил Вагалински ще публикува през есента резултатите от проучването в сп. Archaeologia Bulgarica.Това светилище е единственото засега на територията на цяла България, а и по света проучените храмове на Немезида се броят на пръсти. Става дума за едно от 15-те верижни помещения по северната страна на централния площад на Хераклея Синтика.
 
Храмът при Хераклея Синтика (Снимка: Сирма Александрова)
–––––––––

Там е намерена и  мраморна оброчна плочка с интересно изображение: богинята Немезида е стъпила върху легнала жена с боядисана в жълто коса – защото през античността русата коса символизира порока.Срещу жената е изобразен гладиаторски шлем, а това пък подсказва, че в Хераклея Синтика са провеждани гладиаторски игри през римската императорска епоха.

 

 

Оброчната плочка на Немезида е открита натрошена. Вероятно са я счупили ранни християни след едиктите на император Теодосий I Велики, обявил в края на IV век ортодоксалното християнство за единствена държавна религия. На едно от по-малките се виждат везните на богинята, символизиращи равновесието и справедливостта.

Сред другите й типични атрибути са меч или камшик, за да наказва съгрешилите, а също и колесница с впрегнати грифони, за да ги достига бързо.