Астрономи твърдят: „Златната плоча“ на NASA обърква извънземните | Temaonline.bg

1
212
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Едно от първите усилия на човечеството да установи пряк контакт с извънземни същества – Златната плоча на NASA – вероятно изпраща погрешно послание и не пледставя Земята по най-добрия разбираем начин – твърдят двама американски учени.  

Потенциалната възможност Златната плоча да подведе извънземните е изтъкната от Ребека Орчард и Шери  Уелс-Дженсън от университета в Боулинг Грийн, щата Охайо, по време на конференция на Националното космическо дружество в Лос Анджелис.

„Златната плоча е красив артефакт и  представяне на това как хората искат да видят себе си, но тя е предназначено да бъде приета и интерпретирана от нещо, което има сетивните способности на средния човек – заяви Орчард. – Ако им липсва второто им сетиво (слухът) или имат друго, съвсем различно сетиво, Златната плоча става малко объркваща“. „Какво ще стане, ако съчетаете изображението на разцъфнал нарцис със стърженето на моторен трион“, пита Орчард.
 

Саунтракът на човечеството, озаглавен „Voyager Golden Record“ (създаден под ръководството на Карл Сейгън) представлява златно копие на винилов диск, изстрелян с космическите сонди на NASA през 1977 г. и сега се намира вероятно на 13 млрд. мили от нас.  Тази плоча бе замислена като портрет на човечеството: пътеводител за извънземни към живота на Земята и прекрасната богата култура на нашия доминиращ вид. 

Изследователите твърдят, че 117-те изображения, звуци на гърбат кит, поздрави на 54 езика, звук от човешки стъпки, 20-минутното „звуково есе“ за живота на Земята и 90-минутното запознаване с музиката на планетата, сред които е и българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“, смехът на Карл Сейгън  са определено хуманоцентрични и те са лишени от „граматическа адекватност“ и реално не са „гласове за мир“. Освен това звуковете не кореспондират адекватно с придружаващите ги изображения.  
 

За съжаление нашето непознаване на реципиентите на това послание намалява до минимум шансовете да бъде разбрани. Проблемът е в това, че е възможно те да използват по-ниски или по-високи честоти, от тези, които използваме ние, или изобщо да не комуникират чрез звукове, поради което „Златната плоча“ стана абсолютно излишна и не може да предаде нашето „Здравейте“, записано на 55 езика. 

Възможно е нашето „космическо писмо“ да предаде едно напълно различно послание на съществата, които търсим в безкрайната Вселена: Вместо миролюбиви, интелигентни създания, хората могат да бъдат възприети като вид, който обича да се кара, говори неразбираемо и вижда красотата в цветя, които звучат като моторни триони.