Нападател застреля двама полицаи в Лиеж

1
184
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

БЕЛГИЯ
Нападател застреля двама полицаи в Лиеж
При престрелката е застрелян и случаен минувач, стрелецът е ликвидиран от полицията

29 Май 2018 13:53
0

принтирай

|

текст

Мъж уби двама полицаи и случайно преминаващ гражданин по време на престрелка в третия по големина град в Белгия Лиеж. Други двама служители на реда са ранени при стрелбата, която се разиграла в центъра на града в 10,30 ч местно време тази сутрин.

Нападателят е убит от специалните части, които се опитвали да освободят взета от нападателя заложничка.

Според белгийските медии в Лиеж е настъпила паника и очевидци съобщават за масово присъствие на полицията, на линейки и бронирани машини в центъра, който е отцепен.

По първоначална информация нападателят е открил огън срещу двама полицаи в кафене, след което е избягал и се е скрил в училище, на отсрещната страна на улицата.

Няма пострадали ученици, всички те са евакуирани от мястото, съобщава кметът на Лиеж. По информация на белгийската обществена телевизия той е взел заложничката в училището и се укрил с нея на шестия етаж на сградата. Предполага се, че там е бил неутрализиран от специалните части.

 

Coups de feu à Liège, évacuation du boulevard d’Avroy. Beaucoup de voitures de police sur place + secours #Avroy #Liege #gunshot pic.twitter.com/CLXo16nST3
— Victor ⌬ (@VICTORJ_FR) May 29, 2018

 

Стрелецът е роден 1982 г. Наскоро е излязъл от затвора. Смята се, че е имал контакти с радикализирали се лица в затвора.

Задействан е белгийският кризисен център, който отговаря за терористични нападения и природни бедствия. Засега не се съобщава какви са причините за инцидента и мотивите на нападателя. Не е известна съдбата на пленничката на стрелеца.

Лиеж се намира на около 100 км североизточно от Брюксел с население от почти 200 000 жители. В града има сравнително голяма българска общност.