Огледалата на небето – езерата Чакаиен и Салар де Уюни!

1
124
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В североизточните части на китайската провинция Цинхай се намира едно от най-красивите езера в страната – соленото езеро Чакаиен. Разположено е на 3059 метра надморска височина и е с площ от 105 квадратни километра. По време на сухия сезон езерото губи значителна част от размерите си, но по време на дъждовния период ги възстановява напълно.

Любопитен факт е, че езерото е изключително плитко, като на места то достига до около 10 сантиметра, което от своя страна дава възможност на посетителите да вървят в него. Но това, което го прави уникално са кристално чистите води, в които се отразява небето. Гледайки в далечината, се създава усещането, че водата и небето се сливат! Невероятното отражение, което се получава е и причината езерото Чакаиен да спечели прозвището си – Огледало на небето.

Снимка: www.zealcycling.com

В района, в който се намира Чакаиен, някога имало плитко море. Движение на тектонските плочи става причина за издигане на част от земната маса на повече от 3000 метра височина, образувайки Цинхай-Тибетското плато, в което се намира и соленото езеро.

Снимка: www.amusingplanet.com

Образувалите се ‘малки джобове’ с морска вода, в последствие се превръщат в солени езера, като едно от тях е Чакаиен.

Снимка: www.zealcycling.com

Интересното е, че от езерата се добивала сол в продължение на повече от 3000 години. Така например, по време на управлението на династия Западен Хан (съществувала около 200 години преди Христа), за местните добивът на сол бил сред основните поминъци. Минното дело в езерото продължава и до днес, като сега то е изцяло механизирано. Част от добива се продава на китайския пазар, а останалото се изнася към Непал и Япония.

Езерото е отворено за посещения от юни 2016 година, а затварянето му преди това е в резултат от замърсяванията, причинени от туристите.

Снимка: www.zealcycling.com

Друго подобно на Чакаиен езеро е Салар де Уюни в Боливия – безотточно солено езеро, разположено на повече от 3600 метра надморска височина. По време на сухия сезон езерото пресъхва напълно, но с настъпване на дъждовния период водата в него достига няколко сантиметра. По този начин то се превръща в огромно огледало отразяващо небето, създавайки илюзията, че на хоризонта водата и небето ‘се срещат’!

Снимка: www.amazingplaces.com

Снимка: onedaysometime.wordpress.com