Започна дигитализация на митниците :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
186
Добави коментар

Очаква се в края на годината времето за обслужване на фирми и физически лица да намалее с до 10%

В отговор на изискванията от Брюксел и амбициите на премиера Бойко Борисов за въвеждане на електронно управление, Агенция „Митници“ (АМ) стартира проект за надграждане на основните системи на ведомството за предоставяне на данни и услуги към външни системи – БИМИС 2020. Стойността на проекта е 12,27 млн. лв. и се финансира изцяло по оперативна програма „Добро управление“. Това стана ясно по време на представянето на проекта пред държавни учреждения, представители на бизнеса и икономически оператори.

Основната цел е да бъде подобрено административното обслужване на бизнеса и гражданите и поетапното изпълнение на поетите ангажименти за прилагане на европейското законодателство и инициатива за създаване на безкнижна среда и напълно електронни митници.

Според прогнозите през октомври, когато трябва да приключи проектът, времето за обслужване на фирми и физически лица ще намалее до 10%, а преминаването на стоки през границите и освобождаването на стоки също ще бъде значително облекчено.

„Очакванията на хората към качеството на работата на АМ, както и задълженията, произтичащи от членството ни в ЕС, изискват непрекъсната модернизация на работните процеси и предоставяне на услуги, отговарящи на най-новите условия за електронизация и автоматизация“, коментира Кольо Колев, началник на отдел „Планиране, развитие и експлоатация на митнически информационни системи“.

Регистрацията за даден икономически оператор е еднократна и унифицирана за всички информационни системи и електронни услуги на Агенция „Митници“ и Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ (DG TAXUD).

Тя се прави с електронен подпис чрез електронния портал на Агенция „Митници“ е-customs.bg.

Новите регистрации предлагат на икономическите оператори покриване на изискванията, свързани с проверките за идентичност, гарантирането на необходимите нива на сигурност при предоставяне на достъп до информационните системи, както и изисквани свързани с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни (Общ регламент относно защитата на данните – GDPR).

Освен повече сигурност и достъп до централизирани европейски митнически услуги, новите профили предлагат и повече опции за управление и редакция. След като веднъж създаде своя профил икономическият оператор може по всяко време да го допълва и променя, като добавя към ползвания от него портфейл нови електронни услуги, поддържани от Агенция „Митници“ и DG TAXUD; да променя упълномощените си лица, да ограничава или разширява правата им за достъп, да променя делегираните профили за митническо представителство.

Модул „Управление и администриране на информационните системи в Агенция „Митници“, както и дейностите по единна регистрация и идентификация на икономическите оператори, са осъществени в рамките на проект „Надграждане на основните системи на Агенция „Митници“ за предоставяне на данни и услуги към външни системи – БИМИС 2020 (фаза 1)“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът изпълнява етапи и мерки от Секторна стратегия за развитие на електронното управление в Агенция „Митници“ – „е-Митници“ 2016 г. – 2020 г. и Пътна карта към нея.

„Инициативата е част от секторната Стратегия за развитие на електронното управление в Агенция „Митници“ – еМитници 2016-2025. Друго важно уточнение е, че ще могат да се обменят много по-бързо и лесно данни с други митнически администрации в ЕС.