Екскурзия до Азербайджан и Грузия

1
222
Добави коментар
ili_25
ili_25

04.09: Среща на летище София в 10.00 часа.Полет до Баку.
Пристигане в обагреният от пламъци  град Баку
Трансфер и настаняване в хотела.
Късен обяд/ вечеря в ресторант Пассаж 1901 (с трансфери) – включен в цената
Свободна вечер. Нощувка
 
05.09: Закуска в хотела. 
Ще се разходим по тесните улички на стария град, ще чуем удивителните истории, свързани с Момината Кула . Тя стои тъмна и загадъчна, с изглед към морето в южния край на Баку, в стария, ограден град Ичери Шехер. Кулата е построена през XII век. Името и“Момина“ символизира, че е непревземаема, непобедена, което означава, че кулата не е била никога превземана от враг.
 След това ще  посетим один от най впечатляващите паметници на азербайджанската архитектура – двореца на Ширван шах (XV век)., който е величествено разположен на най високата точка от древната част на Баку, Ичери Шехер. Ще видим  Замъка Синик Гала, Кераван Сарай, Джума Джамия и ще се разходим по един от най големите в света булеварди – Бакински булевард.
Свободно време за обяд, по желание – (заплащане на място)или почивка на чаша ароматен чай.
След обяд, екскурзията продължава с влизане в космическо белоснежния Културен център Гайдар Алиев. Цевтърът Гайдар Алиев е комплекс от сгради с обща площ Алиев център Гейдар е 188 000 квадратни метра в Баку, Азербайджан. Проектиран е от британската архитектка от иракски произход Заха Хадид, за стила на която са характерни извивките на течащата вода, стил, който избягва острите ъгли. Центърът е кръстен на Гайдар Алиев – лидер на съветската епоха в Азербайджан, 1969-1982, и президент на Азербайджан от октомври 1993 до октомври 2003 година. В центърасе помещават конферентна зала (зала), галерия, и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на града. Намира се в близост до градския център, и играе ключова роля в преустройството на Баку. Центърът Гайдар Алиев се разгъва във формата на течност, , която следва естествения релеф, и разгъва отделните зали и помещения. Всички функционални сгради на Центъра, заедно с входа, са представени от гънки в една непрекъсната повърхност. Международно призната архитектурна работа, сградата на Алиев център на Гейдар се превърна в знакова забележителност на модерния Баку заради иновативния и авангарден дизайн. Сградата е номинирана за награди.
От  историчесеската част на  града, екскурзията се пренася в съвременния мегаполис.
Една от главните забележителности на младия град са БАКИНСКИЯ БУЛЕВАРД, ОГНЕНИТЕ КУЛИ И ПЛАНИНСКИЯ ПАРК, откъдето се открива уникално красивата панорамна гледка към града.
Вечеря в национален ресторант – включена в цената, / не включва алкохолни напитки/.
Тлансфер до хотела. Нощувка
 
06.09: Закуска в хотела. 
Започва  екскурзия в Национално Историко-художествения комплекс Гобустан и 3D Музей, расположени на 60 км от г.Баку с впечатляващи скални изображения – петроглифи/ гравюри/, изсечени от първобитните хора на стените на пещери, скали и каменни вдлъбнатини. Тези първобитни паметници на изкуството, изобразяват културата, флората, фауната, светогледа, обичаите и традициите на древните азери.
По пътя към града, ще посетим джамията Биби-Ейбат, расположена  на брега на Бакинския залив, в който има гробове и  могили на  почитани и уважавани хора (там е и  могилата/паметник на Укейми ханъм, потомка на пророка Мохамед).
Обяд  в рибен ресторант на брега на морето / включен в цената/.
Турът продължава с преминаване  на Апшеронския полуостров, където ще  посетим храма на вечния огън Атешгях  – място, което никой не очаква да срещне толкова близо до Баку. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди  повече от 500 години от Индия и живяли по тези места до XIX век до ден днешен привличат тук поклонници.
Ще видим  Янардаг – планината с природния вечен огън и голямо количество уникални исторически паметници, сред които многочислени храмове, замъци,
крепости и отбранителни кули от епохата на средновековието.
Връщане в Баку.
Нощувка.
 
07.09: Закуска в хотела. 

Отпътуване на извънградска екскурзия – град  Шемаха, основан преди 2300 години. Древногръцкият учен Птолемей го споменава в трудовете си, както град с името Кемахея. По пътя ще спрем  в село Мараза, и ще посетим мавзолей от XV век –  Диди баба. Пътят ни продължава към Габала, в продължение на шестотин години, Габала е бил столица на  Кавказка Албаня. Планинският въздух опиянява, прекрасните реки, водопади и езера радват очите. Отпътуване за село Нидж, където е построен уникален архитектурен паметник — Удинския храм. Твърди се, че удините са  потомци на древните Албанци и са съвършено особена етническа група (в момента наброяват около 10 000 човека).
 
Обяд в Исмаилл, мястото се нарича  «Шато Монолит». Там за нас ще бъде организирана и дегустация на вина / включени в цената/.След екскурзията връщане  в Баку
Нощувка.         
 
08.09: Закуска.  Трансфер до летище Баку. Полет до   Тбилиси
Кацане в Тбилиси, без настаняване в хотела(чек инн в 14 00)
Сити тур – 3 часа.
Катедралния храм «Самеба» («Света Троица» символ на грузинското възраждане, единство и бесмъртие.) Храмът се извисява над Тбилиси на върха на планината св. Илия. 
Църквата Метехи (V в.) – красив и горд символ на Тбилиси.  
Изкачване с асансьор/ платформа до крепоста «Нарикала», в двора на която се намира прекрасен храм. В стените на крепоста са възстановени наблюдателни кули, от които ще направим уникални снимки. От високите крепостни стени се открива изумителна панорама.
Посещение на съвременния архитектуен шедьовър – Моста на Мира и парка Рике.
Разходка по вечерния Тбилиси, улица Шарден, Леселидзе.
Настаняване в хотела.
Вечеря  в национален  ресторант с фолк програма / не включва алкохолни напитки/
 
09.09 Закуска в хотела. 
Отпътуване за извънградска екскурзия – западна  Грузия – Мцхета  (Втория Иерусалим).
Мцхета – живия летопис на  Грузия. Раскопките на нейна  територия са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия.
Изкачване  в манастира Джвари (V в), където, според сказанията се е молила  просветителката на  Грузия Святата Нино. От тук  се открива прекрасна панорама.
 Следва посещение на храма  Катедрален  Събор «Светицховели» – строителството на храма съвпада с  новия етап на разцвета на  Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения на цяла Грузия, но и църковният център на Грузия. 
Покупка на сувенири.
Пътешествието продължава по  Военно-грузинския път към крепостта и манастира Ананури, които красиво са усамотени  на брега на Жинвалското водохранилище. Ще видим също и най известният грузински високоплонински ски курорт – Гудаури, расположен на  2195м.
Отпътуване за  г. Степанцминда (Бивш Казбеги), знаменит със  своето  живописно расположение  в планината  Голям Кавказ. Това градче е  център на високопланинския туризъм и алпинизъм.  Ще посетим старинната  Гергетска Църква  Св. Троица (XIII в.)Църквата е построена на десния бряг на река Чхери, ляв приток на река Терека, на надморска височина 2170 м., под връх Казбег.
Връщане в Тбилиси и трансфер за вечеря в национален ресторант с фолк. Програма.
Прибиране в хотела. Нощувка
 
10.09 Закуска в хотела.
Днес ще се запознаем с грузинското винопроизводство и гостоприемство. В източната част на Грузия, уютно е расположена –  Кахетия.
Ще спрем в Сигнахи – градът на  любовта. Това слънчево и уютно градче е съчетало в себе си елементи от южно-итальянските и грузински архитектурни прелести.
 Ще видим също крепостта  Сигнахи, влязла в списъка с най известни и мащабни по големината си крепости в Грузия.
Ще посетим манастирския и епископски комплекс Свети Георги – женски монастир «Бодбе». Тук се намира женски манастир с базилика, посветени на Света Нино, свещено място, след посещението на което се изпълняват най-съкровените желания.
Пристигане  в село Велисцихе.
  Дегустация на два сорта  вино и грузинска водка – чача в музея и във винарна Нумиси. Ще  наблюдаваме и ще участваме  в процеса на приготвяне и изпичане на ароматния грузински хляб – Шоти и в приготовяне на Хинкали и накрая  ни очаква  истински грузински пир «супра», с дегустация на най вкусните блюда.
Допълнително и включено в цената: Овне печено на жар, тамада и мъжко – многоголосие ( 4 човека) – Полифонично пеене.
Връщане  в Тбилиси
 
11.09 Нощен трансфер за полет  Тбилиси – Баку, край на програмата

Саболетни билети с АК Бута Ер с включени летищни такси и чекиран багаж 20 кг.
Тур на територията на  Азербайджан :
Трансфери от/ до летище Гайдар Алиев Баку
Транспортно обслужване по програматаЕкскурзоводско обслужване на руски език
4 нощувки със закуски в хотел Дипломат 3*
Входни билети за музеи по програмата
3 обяда, 1 вечеря и 1 дегустация на вина 
Тур на територията на  Грузия:
Трансфери от/ до летището в Тбилиси
Транспортно обслужване по програмата
Екскурзоводско обслужване на руски език
3 нощувки със закуски в хотел Престиж Палас3*
Билети за лифт в Тбилиси
Входни такси и  билети
3 вечери в ресторанти с нац. Кухня- без алкохол1 дегустация на вино и чача с урок по готварство + обяд в село Велисцихе
Джипове до/от ГергетиЗастраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с асистанс и лимит на отговорност 10 000 ЕUR
Водач – преводач от България

Стойността на виза за Азербайджан –75.00 лв.
Стойността на входни такси за обекти, не упоменати в програмата
Лични разходи
Бакшиши – 40/ 50 USD – заплащат се на място
Застраховка “Отмяна на пътуването” с Алианц – от 2% от пакетната цена. За повече информация моля, запитайте в офисите ни.
 

ПОЛЕТНА ИНФОРМАЦИЯ:
04SEP  излита от София 1155 ч., каца в Баку 1605ч.                                      
08SEP  излита от Баку 0930ч., каца в Тбилиси в 1040 ч.                                     
11SEP  излита от Тбилиси  0120ч., каца в Баку  0230 ч.                                      
11SEP  излита от Баку   0830ч., каца в София 1055 ч.         
 
Полезна информация:
Грузински Lari (GEL)
1 евро = 2.54 Грузински Lari
1 лари =100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL;
в Азербайджан е азербайджански манат (AZN) – 1 USD = 1,80 AZN
Часово време: София – 12.00 ч., Баку – 14.00 ч., Тбилиси – 14.00 ч./ + 2 часа

Минимален брой участници: 21

Условия за записване:
Депозит: 800 лв. до три дни след подписване на договор

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата:Азербайджан:
Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.и предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Агенцията оказва съдействие за получаване на електронна виза. Необходими документи в JPEG – формат: попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка формат 3х4 см, цветно копие на паспорта – предоставят се най-късно 40 дни преди датата на отпътуване

Грузия:
 Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната
Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение