Как да различим пролетна алергия от обикновена настинка?

1
157
Добави коментар
teokostov
teokostov

Много голям брой хора страдат от някакъв вид алергия. Съществува информация, че около 30-35% от хората са чувствителни към различни алергени – веществата, които предизвикват алергични реакции.

Голяма част от хората твърде трудно правят разлика между пролетна алергия и обикновена настинка. Как да се научим да правим тази разлика и да предприемем адекватното лечение?

За да различите алергията от настинката трябва да знаете:
 – Алергията не причинява висока температура;
 – Когато имате алергия често кихате няколко пъти подред;
 – При алергии често се получават сърбежи в носа, ушите, устата и гърлото.

Най-често през пролетта се появява така наречената пролетна алергия или сенна хрема. Симптомите на сенната хрема могат да бъдат:
 – лигавицата на носа се възпалява, секретите от носа са бистри като вода и не много обилни;
–  кихане, различно по сила и честота;
– сърбеж в очите, насълзяване, конюнктивит, зачервени ръбове на клепачите, понякога подуване на клепачите в резултат на възпалението;
– лесна умора и раздразнителност;
– началото симптомите могат да се объркат с тези на простудата, но при нея температурата се покачва, секретът от носа е обилен и жълтеникав, овладява се за седмица, а сенната хрема месец-два и повече.

Как да се предпазим от алергиите?
Редовно почиствайте с прахосмукачка апартамента си. Редовното почистване и забърсване на праха осигурява контрол върху разпространението на буболечки в дома ви. По-честото почистване означава по-малко прахови микроорганизми.

Ако често получавате алергични реакции, избягвайте домашни животни с козина и пера. Козината и перата са честа причина за алергии.

Погрижете се апартаментът ви да не бъде влажен или пък да няма влажни пространства, защото те завъждат плесен, която е една от най-честите причини за алергии.

За някои витамини е известно, че засилват устойчивостта към алергените. Трябва да поемате достатъчно витамини A, C и E:

– витамин C е много ефективен в борбата с алергиите, тъй като е силен антиоксидант, засилва имунната система и е естествен антихистамин.
– витамин E се използва ефективно за лекуване на алергии, защото е силен антиоксидант с функции в областта на вътрешно клетъчните връзки.
– Много полезни съставки за борба с алергиите се съдържат в зеления чай.

Най-важна е превенцията и за това трябва да се грижим за имунната си система (със засилено внимание през есента и зимата). Ако се разболеете и имунната ви система отслабне, избягвайте контакт с алергени, които могат да предизвикат продължителна алергия.