Какво е следродилна депресия и как да се справим с нея?

1
206
Добави коментар
teokostov
teokostov

Какво представлява следродилната депресия?

Следродилната депресия се определя като нормално състояние и е израз на един сериозен преход във вашия живот. Тази депресия обикновено се проявява месец след раждането, когато чувството на радост вече се е притъпило и умората взема връх. Ако си помогнете, тя ще мине бързо. Но ако оставите “на течението” може да се проточи и да нанесе сериозни травми.

Какви са причините за следродилната депресия?
Причините за него са много и различни.
На първо място е огромната физическа промяна и всичките хормонални изменения, настъпили в организма по време на бременността и на раждането. Това поражда свръхчувствителност към всичко, което се случва с вас и около вас.

Какви са признаците на следродилната депресия?
Внезапно се леят сълзи без видима причина, а ако такава има, направо се стига до истерии.
Стресирани, раздразнени и обезверени – така можете да се чувствате в продължение на 2-3 дена до 3 седмици.

Как да се преборим?
Всичко зависи от физическото и емоционалното състояние на жената, от помощта и подкрепата, която близките й оказват. При всяко положение обаче не се изолирайте, споделяйте, не се притеснявайте дори да си поплаквате и преди всичко – щадете се!

Занижете нивото на изисквания към себе си. Ако сте свикнали къщата ви винаги да блести от чистота, временно приемете мисълта, че абсолютната чистота е непостижима и че сега най-важна е почивката.

Пълноценният сън в този период е задължителен. Не сте се наспали през нощта? Не се замисляйте изобщо, легнете през деня, докато сте помолили някой да разходи детето, и не забравяйте да изключите телефона.
Настроението ви се разваля, като се погледнете в огледалото? Тогава по-често гледайте снимките, на които най се харесвате -така ще имате идеал, към който да се стремите. Пийте витамини, правете си маски на лицето и косата – бременността ги изтощава. Създайте си правило да отделяте 15-20 минути на ден за гимнастика.

Не натоварвайте отслабения си организъм с щанги, диети и маратонско тичане. Достатъчни са коремни преси и прости упражнения за мускулите на гърдите и бедрата. Най-лошото, което можете да направите, е да си кажете, че ще се заемете с това „по-нататък“. Защото бързо ще свикнете със запуснатия си вид, но той подсъзнателно ще потиска и вас, и вашите близки.

Близки и роднини
С раждането на детето се е променил не само вашия социален статус, но и този на вашите близки. Те също се вълнуват, особено ако живеете заедно, така че напълно възможно е да кажат нещо, според вас „не каквото трябва“ или с неподходящ тон. Те дори не се и сещат, че то може да ви обиди. Затова, колкото и да е разклатена нервната ви система, постарайте се да намерите общ език с близките си, обяснете им състоянието си, като акцентирате върху разминаванията. Това е шанс да ви разберат и да не се обиждат от някои ваши неблаговидни постъпки и маниер на държане.
Ако безумно ви дразни ревящото цяла нощ бебе и се плашите от агресивните си помисли, не се самоизтезавайте и не преживявайте собствената си вина. Договорете се с мъжа си или с родителите ви да се редувате през нощта.
Не се притеснявайте да търсите помощ от тях и по други поводи. На възрастните им харесва да са необходими.

Как да намалите напрежението?
Детето не ви е виновно – то изобщо не ви е молило да го раждате. Затова не го обвинявайте, че за дълго ви е изхвърлило от живота. Планирайте реални радости: двучасов шопинг по магазините, среща на кафе (но не вкъщи!), кино. Когато плачът на бебето аха да ви накара да скочите през прозореца или да го нашляпате, не се плашете от състоянието си. То също е признак за депресия.

На детето ви му трябва здрава и спокойна майка.