Топ 10 на най-култовите ретро-чалга изпълнители!

1
682
Добави коментар

10. Луна! Луна, звезди, небе, слънца, абе като цяло, това е една от най-хардкор певиците на 90-те, която за добро или лошо /но по-скоро второто/ изчезна от небосклона на българската чалга!

9. Кати. Волната пеперуда на ранния поп-фолк. Една певица, без която днешната чалга не би била същата. Една певица, с която са израснали поколение млади български пеперудки! Безспорно това е едно начало, малко смешно, но все пак начало на родния хард-фолк-чалга стил!

8. Марко и Снежина. Издигнали се до нивото на полу-богове, Марко и Снежина създадоха една “Секс машина”, която и до ден днешен кара кръшните девойки и снажните младежи да се кълчотят като невидяли. Едни истински чалга икони застават днес на 8-ма позиция!

7. Сашка Васева. Поредната чалга-икона на 90-те. С доларите, които превърна в марки и с падащите от небето камъни, Сашка Васева вечно ще живее в сърцата на заклетите чалга почитатели. Наистина една от култовите 90-тарски изпълнителни…. само съжаляваме, че продължава и сега да се показва по телевизията и разваля магическата си аура от преди… но какво да я правим… Абе Сашка си е Сашка. Удри!

6. Ха, да видим дали ще познаете героят на нашата 6-та позиция? Надали ви изглежда познат, но надали има човек от вас не качвал се на масата от неговата най-култова /и май единствена/ песен. И за да не ви мъчим повече, това е Тошко Тодоров. Пак нищо не ви говори? Е, добре. А “Радка пиратка” говори ли ви?! Разбира се, че да. Това е геният, създал Радка, малката пиратка, и донесъл хиляди часове танци-манци по дискотеки на поколения българи. Поклон, Тошко!

И това е интересно: Вижте забравените фолк звезди от 90-те!

5. Братя Кулинови. Трябвало е да се кръстят братя Култинови, защото определено се превърнаха в чалга-култ на миналото десетилетие. Създатели на такива отвратително-зарибяващи песни като “Шкембето”, “Боцмане” и “Тирбушона” /само ще ви цитираме част от това гениално чалга-изкуство – “и кебапчето лети, право в топлите страни”… ?!/. Икони, заслужили си 5-тото място в нашия своеобразен пантеон на чалга-гениите!

4. Валдес. Любимият ни ловец и рибар. Застрелял повече мъже по кръчмите, напили се от неговите песни, отколкото президента Първанов е убивал забранен дивеч!

3. Радо Шишарката. Не е нужно да казваме друго. Един истински бог на чалговщината. Родил такива безумно-гениални песни като “Тигре, Тигре” и “Шопската салата”, че друго освен да му се кланяме пред олтар и да му се молим по три пъти на ден, няма какво да направим. Той сам по себе си заслужава собствена класация, но тъй като в нашата е пълно с култови герои, просто не успяхме да го наредим по-нагоре… За което искрено съжаляваме!

2. Хисарския поп. Той би следвало, разбира се, да е на първа позиция, понеже без него днес не щеше да го има този толкова див български жанр, докарал не на един и двама цироза на черния дроб. Родоначалникът на българската чалга, човекът донесъл хит след хит на българските чалга-фенове. И подобно на съжалението, което изпитваме към Радо Шишарката, все пак има един-единствен дори по-култов от Хираския поп. И той е… :

1. Сашо Роман! Единственият и неповторим. Честно да ви признаем, мъжката част от екипа на НеЗнам.БГ е унищожила толкова алкохол, маси, спомени и престиж на неговите песни, че смятаме, че Сашо Роман заслужава паметник! Такъв култов български чалга изпълнител трудно ще се роди скоро. Истински култ. Ой, Сашко, арабия, Сашко, да ти бъде блаааажкоооо… нашето първо място!

loading…