В Киев е убит с три изстрела в гърба руския журналист Аркадий Бабченко.

1
105
Добави коментар

В Киев, убиецът на руския журналист Аркадий Бабченко го е чакал на стълбището, съобщават приятели на Бабченко, потвърдено и от украинските сили за сигурност. Прострелян е три пъти в гърба. Тялото е намерено от съпругата на журналиста. Бабченко е починал в линейката по пътя към болницата.
Началникът на Националната полиция на Украйна Ярослав Тракало е заявил, че жената е била в банята, когато чува звука от изстрелите. Когато стигнала до стълбището, тя видяла тялото на Аркадий, който се е връщал от магазина, за да си купи хляб. Очевидно убиецът го е чакал по стълбите.

Бабченко влиза в журналистиката, след като присъства на чеченските събития в края на деветдесетте години, след две години задължителната военна служба и възстановяване на университетското си образование. Аркадий е заминал за Чечения по договор. Той работи като кореспондент на редица телевизии и вестници, след което навлиза в независимата журналистика.

Страницата на Бабченко във Facebook е озаглавена: „Журналистика без посредници“. Той остро критикува руското правителство и обикновените руснаци. В началото на миналата година той е обявил, че напуска Русия – заради заплахите по негов адрес. Първоначално се е опитал да се установи в Прага, след което живее в Израел и най-накрая се е преместил в Украйна.

В Киев, Аркади е ръководил програма на Кримския татарски канал ATR. Последните публикации на Аркадий във Facebook са посветени на събирането на пари за лекарства и транспорт за украинската армия.

Убийството на Аркадий Бабченко продължава поредицата от показни убийства в Украйна. Разбира се, сега украинската страна ще обвини всички руснаци и Русия. Възможно ли е да се намерят убийците на Бабченко? Още не се знае. Но едно е ясно: да се живее в Украйна, бидейки руски опозиционер, е изключително опасно. Смъртоносно опасно. Твърде много интереси се събират и кръстосват през такива хора.