Гимназисти от Чепеларе за шеста година на Shell Eco-marathon Европа

1
123
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Учениците от професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе ще отбележи своето шесто поредно участие в Shell Eco-marathon Европа тази година. Талантлавите гимназисти ще се опитат да изминат най-дълго растояние в категорията „Прототип“, задвижван с електрическа батерия на пистата в Лондон през м. юли. Най-младите български представители са започнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на Shell Eco-marathon 2017.   Тази година автомобилът е с изцяло променена визия с иновативна аеродинамична форма, която е плод на идеи, генерирани от ученици от 9-и и 10-и клас. Направени са много подобрения, сред които е добавената телеметрична система.

Тя измерва препоръчителната скорост и време, с които трябва да се измине всеки участък от пистата. Благодарение на самостоятелно разработения от отбора 4-инчов дисплей пилотът ще може да следи напрежението, консумацията на ток, както и показателите на телеметричната система.

Също така електромобилът е по-дълъг с 20 см, но въпреки това е oлекотен и тежи 40 кг., за разлика от миналата година, когато теглото му беше почти 50 кг. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е и черна кутия, чрез която, след приключване на състезанието ще могат да се анализират данните за по-добра оценка на силните и слабите страни на колата.

„Категорията, в която участваме – „Прототип“, задвижван с електрическа батерия е една от най-конкурентните, но вярваме, че ще постигнем целта си да бъдем сред първите 10 европейски отбора и да развием скорост от 400 км/квч. Благодаря на Shell за предоставената възможност и за подкрепата през всички тези години“ – отбеляза ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.