ЗДРАВЕ НЮЗ: Масаж на стъпалото сваля кръвното

14
Добави коментар
ivanicov
ivanicov

МАЗОЛЪТ МОЖЕ ДА ПОДСКАЖЕ КОЙ ОРГАН Е БОЛЕН ВЕСЕЛИНА МОНЧЕВА

72 000 нервни окончания в стъпалото дават информация на мозъка и диктуват състоянието на всички органи в тялото според китайските лекари. Въздействието върху тях може да облекчи и дори да надвие болестта. Тайната на този масаж се изучава във всички източни медицини. Индийци, китайци, корейци и виетнамци обаче имат различни „карти“ на зоните, които се обработват, за да се възстанови здравето. Масажът може да свали кръвното налягане, да прогони стреса и умората.

Китайските лекари правят и диагноза по стъпалото. Болезнените места по ходилото подсказват кой орган е засегнат. Мазолът също може да е ориентир.

Ако винаги излиза на едно и също място, а не е причинен от неудобна обувка, която притиска и травмира крака, това е знак, че определен орган в тялото страда. Мястото, на което се появява удебелената кожа, дава информация дали е далак, сърце или бъбрек например.

„При мен на масаж дойде мъж с дискова херния. Още преди да каже от какво се оплаква, забелязах, че на едното стъпало има особен мазол, а бразда, която е точно на нивото на болните му 2 прешлена“, разказва рефлексотерапевтката Бойка Каланова.

Тя има своя система за масаж на ходилата. Твърди, че той е особено подходящ при преумора, настинка, стрес и високо кръвно.

Първо се прави вана на краката със соли. Тя издърпва умората и нервното напрежение. След това човек е готов да релаксира и терапията, каквото и да е тя, дава по-добър резултат. Има и специално направени керамични стъпала, които се загряват във фурничка. „Човек стъпва като в топли чехли и стои така 10-15 минути. Глинените стелки са патент на студио „Пагане“. Бойка твърди, че след загряването зоновият масаж носи по-голяма полза. Мускулатурата се отпуска, а топлината ускорява кръвообращението. Тогава натискът може да е по-слаб, защото ако има болезнена зона, тя действително е много чувствителна.

„Не трябва да има болка“, твърди Бойка, въпреки че старата школа проповядва „Ако няма болка, няма резултат“.

„В стъпалата се натрупват кристали – това са задържаните токсините в лимфата, която се е стекла и надолу, а като стоим цял ден прави, застоява и се отлага на кристали. Те влизат между ставите и са причина за ошипяване. Зоната е чувствителна, а целта на масажа е да ги разнесе. Затова, когато се обработват стъпалата, се усеща нещо като хрупане.

Ако проблемът е по-сериозен, една процедура не е достатъчна. Правят се няколко“, обяснява Каламова.

Масажът на стъпалата повлиява цялото тяло и може да допълни основното лечение.

Каламова работи и с мокса. Това е пелинова пура, която съдържа още бял оман, сандалово дърво, тамян, джинджифил, пачули, иланг-иланг. Пурата се пали и тлее, като излъчва инфрачервена светлина, с която зоната се загрява от 3 сантиметра разстояние. Тлеещата пура може и да се движи бавно в определена посока. Прави се като сканиране и тогава тя се държи по-близо до кожата. Топлината и инфрачервената светлина, отпускат тъканите, размекват образуванията и масажът върви по-леко.

.