Възможен ли е интернет без език на омраза? 21 – 22 юни 2018, София, Център за култура и дебат Червената къща

3
263
Добави коментар

“Да живеем заедно в мрежата: посланици на толерантност” е международна конференция, на която ще дискутираме възможностите за противопоставяне на езика на омразата.

Как се заражда речта на омразата, кои са авторите й, кога напуска мрежата, как  фалшивите новини могат да предизвикат напрежение и дори насилие, през какво преминават жертвите на враждебна реч в интернет?  Това са част от въпросите, които ще разискваме заедно с преживял геноцида в Руанда, със създател на най-голямата кампания на чешкото правителство за Култура без омраза, с изследователи на проявленията на речта на омразата, с журналисти и експерти от Гърция, Великобритания, Италия, Хърватия, Чехия, Германия, Грузия и България.

Ще погледнем в бъдещето заедно с политиците, а експертите от правозащитни организации,  гейминг индустрията, местните власти ще представят инструменти, които вече работят в мрежата и извън нея, и ефективно противодействат на речта на омразата. Ще начертаем заедно пътя напред.

Конференцията се организира от Асоциация за развитие на София в рамките на проект „Коалиция от посланици за противодействие на езика на омразата в интернет“, съфинансиран от програма „Права, равенство и гражданство“ на ЕК.

Конференцията е част от програмата на Столична община за Българското председателство на Съвета на ЕС. Сред говорителите ще бъдат и вицепрезидентът на Р. България г-жа Илиана Йотова и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.     

Вижте програмата ТУК. Регистрирайте се ТУК до 18 юни 2018. Местата са ограничени.