Проучване изследва процесите в червата, които предизвикват натрупване на мазнини около кръста

1
87
Добави коментар
stupid
stupid

Учени в King’s College London са изследвали ролята, която имат червата при обработката и разпространението на мазнини. Човешкият чревен микробиом играе ключова роля в човешкото здраве.

 

В най-голямото изследване по рода си, учените са анализирали фекалния метаболом от 786 индивида при проучване на близнаци, за да разберат как червата регулира тези процеси и разпределят мазнините. Анализът на пробите на изпражнения идентифицира биомаркери за натрупване на вътрешна мазнина около талията. Известно е, че висцерална мазнина е силно свързана с развитието на диабет тип 2, сърдечни заболявания и затлъстяване.

 

Анализът на фекалните метаболити установява, че 17,9% от процесите в червата могат да бъдат приписани на наследствени фактори, но 67,7% от чревната активност е била повлияна от факторите на околната среда, главно редовна диета.

 

Това означава, че могат да се направят важни промени в начина, по който червата на индивида обработват и разпределят мазнините, като променят диетата си и микробните взаимодействия в червата си.

 

Ръководителят професор Тим Спектър, казва, че това показва важността на здравето и теглото на хилядите химикали, които чревните микроби произвеждат в отговор на храната, която приемаме. Знаейки, че те в голяма степен тя се контролират от това, което ядем, отколкото от нашите гени, е чудесна новина и открива много начини да използваме храната като лекарство.

 

Д-р Джонас Зиерер добавя, че това ново знание означава, че можем да променим състоянието на червата и да се изправим пред предизвикателството на затлъстяването от нов ъгъл, който е свързан с модифицирани фактори като диетата и микробите в червата. Това е вълнуващо, защото, за разлика от нашите гени и вродения ни риск да развием мазнини около корема, чревните микроби могат да бъдат модифицирани с пробиотици, лекарства или високо съдържание на фибри.