Фигурата Нампа – артефакт, който озадачава учените

1
142
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Енигматичната фигура Нампа, открита в Айдахо, САЩ, сериозно поставя под съмнение приетата история и еволюция на съвременния човек. Мистериозният артефакт е открит през 1889 година близо до град Нампа, Югоизточно Айдахо, по време на сондаж.

Малката фигура, изработена от глина, е една от най-големите загадки, предизвикващи объркване и изумление сред учените. През 1912 година, геологът Джордж Фредерик Райт пише следното в книгата си ‘Произход и античност на човека’:

’Записките от сондажа сочат, че работниците първоначално пробили около 15 метра пръст, после около 4,5 метра базалтова скала и накрая достигнали до глина и пясък на дълбочина от около 90 метра. Тогава помпата започнала да изхвърля парчета глина, покрити с железен оксид, като някои от тях до 10 сантиметра в диаметър. Заедно с тях на повърхността бе изхвърлена и мистериозната фигура.’

Фигурата НампаСнимка: www.mixdecultura.ro

Фигурата е с дължина от около 5 сантиметра, като според учените тя изобразява женско тяло. Колкото повече я изследвали, толкова повече въпроси се появявали. В допълнение към изследванията на Райт, професор Ф.У. Пътнъм от университета Харвард провел анализ и установил, че кварцовите зрънца, открити върху една от ръцете на фигурата, са залепнали за нея посредством молекули на желязото. Според учените това откритие е от голямо значение, тъй като то предполага, че фигурата е изработена преди много, много години и не е фалшификат.

Интересно е, че Райт прави връзка между фигурата от Нампа и други подобни артефакти, открити на различни места по света. Такава прилика той намира във фигурите на Венера, открити на няколко места в Европа.

Древни фигури, сред които и най-прочутата от тях – Вилендорфската ВенераСнимка: www.visual-arts-cork.com

Друг любопитен факт е, че фигурата Нампа, както и останалите глинени парчета, излезли на повърхността, е покрита с железен оксид. Имайки предвид дълбочината, от която е извадена тя (90 метра), в комбинация с наслагванията от железен оксид, геолозите са на мнение, че артефактът е на приблизително 2 милиона години.

Снимка: www.ancient-code.com

Въпреки фактите, много учени не са склонни да се съгласят с тези открития, тъй като те противоречат на приетата история и еволюция на човека.

В интервю за ‘Дейли Бел’(Daily Bell) Майкъл Кримо обяснява своите виждания относно еволюцията и историята на днешния човек:

‘Според приетата история, хората като нас за пръв път са се появили преди около 200 000 години. Тъй като съм запознат с това как се пише история, смятам, че е възможно някои факти и да се изпускат в учебниците. Това е и причината да започна мое собствено проучване, което включваше различни научни доклади, на различни езици, от времето на Дарвин до днес. В проучването си аз попаднах на множество доклади за открити човешки кости и отпечатъци от стъпки, както и различни артефакти на възраст от милиони години. Документирал съм всички тези открития в книгата си Забранена археология.’

Снимка: torchlightinternational.com

Твърденията на Майкъл Кримо не се вземат на сериозно от редица учени, тъй като в приетата история на човешкия вид се твърди, че подобен тип изкуство е плод само на модерния човек, който е на възраст от около 200 000 години. Ако това е вярно, то няма как фигурата Нампа да е на тази възраст – 2 милиона години.

Днес фигурата Нампа е изложена в Историческия музей в Бойз, Айдахо, като остава една неразгадана мистерия.