Саудитска Арабия за първи път назначи министър на културата

1
177
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Саудитският принц Бадер бен Абдала бен Фархан Ал Сауд бе назначен за първи път в историята на кралството за министър на културата – съобщи Саудитската агенция по печата.

Укасът е бил подписан снощи от крал Салман бен Абдел Азиз Ал Сауд. Досега принц Бадер бе управител на Кралската комисия за Ал-Ула – историческо място-оазис в пустинята, през което е преминал пророкът Мохамед през 630 г. Тази комисия бе създадена през 2017 г. и той я ръководи от първия ден. Целта й бе да организира и да провежда археологическите разкопни на древните исторически места в провинция Медина. Преди това принд Бадер бе председател на Саудитската група за изследване и маркетинг (SRMG) – пост, който заема от декември 2015. Това е най-голямата издателска компания в саудитска Арабия и в арабския свят изобщо, издава най-тиражния вестник „Ал-Шарк ал-Аусат“.  

Принд Бадер е писател, бил е активен журналист и има публикувани материали в престижни издания от Арабския полуостров. Той стана известен, след като мистериозен купувач купи  на търг на Christie’s новооткритата картина на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ през декември 2017 за $450 млн. Експертите тогава твърдяха, че картината не струва повече от $150 млн. Тогава всички се питаха кой би могъл да даде толкова много пари на произведение, което струва три пъти по-евтино. Тогава принъцт внесе $100 млн. депозит, след това се съгласи да плати $400 млн. и още $50 млн. такси.

Тогава се говореше, че всъщност зад покупката стои престолонаследникът Мохамад бин Салман, много добър приятел на принц Бадер. До този момент той бе малко известен извън пределите на страната си, макар че е издънка от кралския род от 18 в. , но няма директна роднинска връзка с клана на сегашния монарх.

Монархът обяви също и допълнителни промени в правителството на страната и смени министъра по проблемите на исляма, министъра на труда, министъра на енергетиката и няколко заместник министри. 

По-рано през деня бе съобщено, че правителството е решило да похарчи за серия от проекти в областта на културата $35 млрд. до 2020 г. С тези пари ще бъдат открити десетки киносалони, театри, библиотеки и почти 500 спортни обекти. 

Първият нов кинотеатър в страната бе открит в края на април.