До кога ще търпим Приеха на първо четене данък „стар автомобил“! Плащаме 1000 лева на година!

1
207
Добави коментар
slavchev
slavchev

Парламентът прие на първо четене закон, с който ще се облагат с допълнителен данък всички собственици на стари автомобили.

Новият данък зависи от възрастта на автомобила и ще се заплаща веднъж годишно.

Колкото по-стар е автомобилът, толкова по-висока данъчна ставка се определя да има. По тази същност таксата може да се определи като специфичен регресивен данък.

Данъчни ставки:

Автомобил от 6 до 10 години – 250лв
Автомобил от 11 до 15 години – 500лв
Автомобил от 16 до 20 години – 750лв
Автомобил над 20 години – 1000лв
Данък „Стар автомобил“ няма да заплащат хора с коли до 5 години, както и хора, чиито автомобили са в гаранционен срок (На пазара се предлагат такива със 7 и с 8 години гаранция)

На пъро четене законът беше одобрен от представителите на партията на министър-председателя Бойко Борисов – ГЕРБ, както и от коалиционните им партньори Обединени патриоти и партия Воля.

По данни на КАТ към 31.12.2017г. автомобилите в българия са:

Автомобили до 5 години – 2%
Автомобили от 6 до 10 години – 5%
Автомобили от 11 до 15 години – 8%
Автомобили от 16 до 20 години – 40%
Автомобили над 20 години – 45%

Основанието, което дават връчилите този законопроект депутати е, че старите автомобили замърсяват много повече в сравнение с новите коли. Според тях този данък ще окаже влияние на употребата на силно замърсяващи автомобили в България.

Предполага се, че реалната причина за въвеждането на този данък не е стимулирането на обновяване на автопарка в страната, а запълване на бюджетни дупки или допълнително запълване на държавната хазна.

Сподели с приятели в социалните мрежи