Руско-европейската роботизирана станция ЕкзоМарс засне Южния полюс на Марс

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 04 Юни 2018

Посещения: 15

Слоести структури в областта на Южния полюс на Марс. Photo credit : ESA/Roscosmos/CaSSIS

4 юни 2018 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Горната прекрасна снимка беше заснета от камерата CaSSIS на руско-европейската автоматична междупланетна станция „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ на 13-ти май 2018 г.

Полюсите на Марс притежават огромни ледени шапки, които силно напомнят на земните полярни шапки в Гренландия и Антарктика. Тези шапки са съставени най-вече от воден лед, който е структуриран под формата на слоеве, съдържащи променливо количество прах.

Благодарение на масивни каньони, които пресичат слоестите наноси, орбитални космически мисии като „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ могат да разгадаят и вътрешната структура на слоевете. Имаме и красиви вариации на яркостта и цветовете, които ясно се подчертават от цветните филтри на камерата CaSSIS. Снимката е така заснета, че да бъдат подчертани светлият лед в долната част и оранжевият пясък в горната.

Напомням на читателите, че „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ беше изстреляна успешно на 14-ти март 2016 година и влезе в орбита около Червената планета на 19-ти октомври същата година. През 2017-та станцията коригираше орбитата си посредством триенето и съпротивлението с марсианската атмосфера, като процедурата отне цяла календарна година. През тази пролет на 2018-та официалната научна мисия вече започна. На борда на роботизираната станция работи и построен в България инструмент „Люлин-МО“ за изучаване на космическа радиация. 

Източник: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/