Руски съд осъди украински журналист на 12 г. за шпионаж

1
146
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

12 години затвор получи украинския журналист Роман Сушченко, който бе осъден за шпионаж срещу Русия.

Съдията Олег Музиченко огласи само решението на съда, без да навлиза в детайли, тъй като делото е секретно. Защитата не е съгласна и ще обжалва присъдата пред Върховния съд, каза Марк Фейгин, адвокат на обвиняемия.

Обвинението искаше 14 г. зад решетките, а максималната присъда по члена от Наказателния кодекс, по който бе съден украинеца е 20 г.

Когато получи правото да каже последната си дума Роман Сущенко не говори в своя защита, а подкрепи осъдения в Русия украински режисьор Олег Сенцов.

„Искам да изпажа моята подкрепа за Сенцов, който обяви гладна стачка. Това е много мъжествена стъпка! – каза Сущенко.

Освен това той каза, че иска да предаде чрез украинската информационно агенция УНИАН поздрави за своето семейство.

„Привет на моите близки: съпругата Анжела, Юля, Максим. Всичко ще е наред“ – каза отй.

Украинският президент Петро Порошенко веднага реагира като коментира във Facebook:

„Беспрецедентният цинизъм на руския „съд“, който по скалъпени обвинения осъди украинския журналист Роман Сущенко, доказва, че кремълският режим не се спира пред нищо в своите опити да сломи духа на украинците. Но яз съм уверен, че Руската федерация непременно ще понесе наказание за своите действия. С подобни „присъди“ Кремъл демонстрира панически страх, подписва собствената агресия против Украйна и и произнася сам на себе си присъда“.

По-рано от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обявиха, че Сушченко се е представял за журналист, но всъщност е агент на украинското военно разузнаване. Той събирал сведения, представляващи държавна тайна, за въоръжените сили на Русия и т.нар. Руска гвардия, „чието изтичане в чужбина би могло да накърни отбранителната способност“ на Русия.

 

Според ФСС Сушченко бил задържан по време на извършването на шпионски действия на 30 септември 2016 г. 

Украинската национална осведомителна агенция Укринформ заяви, че Сушченко е неин кореспондент във Франция и е бил в Москва по лична работа по време на отпуск. Укринформ отхвърли обвиненията в шпионаж и нарече кореспондента си „журналист с дългогодишна и безупречна професионална репутация“.