Каква ще е бъдещата селскостопанска политика на Европа?

1
143
Добави коментар

Бюджетът и развитието на сектора с оглед застаряването на фермерите в Европа бяха двете теми, обсъдени днес на неформалната среща на министрите на земеделието на Евросъюза в София. След края на срещата министър Румен Порожанов съобщи, че много от европейските страни не са съгласни с намаляването с около 5% на парите за земеделие от 2020 година.

До момента Евросъюзът отделя годишно 59 милиарда евро за земеделски субсидии, от които над един милиард евро са за България. От 2020 година се предлагат бюджетни съкращения,което породи много спорове в неформалния съвет в НДК.

„Рискове има много защото вие виждате и че дебатът както казах тепърва започва има и много декларации на европейски държави, че не са съгласни с намалението на земеделски бюджет както цяло“, каза министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

 „Ние смятаме, че условията трябва да са еднакви за всички, защото се конкурираме на един и същ пазар“, заяви Гедрюс Сурплис – министър на селското стопанство на Литва.

„Доста сме притеснени, не е редно да искаме от фермерите да работят все повече и повече, а да получават все по-малко и по-малко“, коментира и Майкъл Крийд – министър на земеделието в Ирландия.

„Липсата на консенсус най-много засяга парите.Там има разнопосочни мнения сред държавите. И сега е въпросът самите местни правителства да решат какви са политическите им приоритети и как да пренасочат средствата спрямо тези приоритети“, заяви Фил Хоган – еврокомисар по земеделие и развитие на селски райони

На срещата в София стана ясно, че има сериозно застаряване след фермерите в Европа. Едва 6 на сто от тях са на възраст до 35 години, а 56% – над 55 години. Затова Европейската комисия инициира дебат как да се подобри политиката в сектора.

„Ние вярваме, че вместо да се фокусираме толкова дали бюджетът да е по-голям или по-малък, трябва да се развива селското стопанство като такова, и финансирането да отива при тези, които са активни“, заяви Янс Маес – председател на Европейския съвет на младите фермери.

Темата за застаряването на фермерите беше основна и на четвъртата европейска конференция за финансовите инструменти в земеделието. Според еврокомисар Фил Хоган, в новия програмен период акцентът ще е върху обновяването на поколенията, като с подходящи икономически стимули се насърчават младите фермери.

„Ние вече имаме, а и разработваме нови продукти за финансиране на земеделието. Така че и при орязан бюджет, предприемчивите фермери да постигат добри резултати“, каза Андрю Макдоуел – вицепрезидент на ЕИБ .

Дебатите по бюджета на Общата селскостопанска политика продължават след две седмици в Люксембург.