5 храни, които предпазват кожата от слънцето

2
389
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Правилото гласи, че преди да излезем на слънце, задължително трябва да се намажем със слънцезащитен крем, независимо дали отиваме на плаж, на разходка или на работа. Тенът на кожата е неговата напълно естествена реакция на защита от ултравиолетовата радиация на слънцето. Чрез отделянето на мелатонин тялото ни се предпазва от нейните вреди и лекува нанесените по кожата ни увреждания. Важно е обаче да се предпазим не само отвън, а и от вътре.

Днес сме Ви подготвили 5 храни, които предпазват кожата от вредните влияния на слънцето:

1. Боровинките са богати на антиоксиданти, които освобождават тялото ни от свободните радикали. Те съдържат полезния за кожата витамин С, който ни пази от бръчките, които също са последица от прекомерното излагане на слънце.

2. Динята е другият плод, на който можете да заложите това лято. Те съдържат много повече ликопен от доматите. Това вещество абсорбира слънчевата радиация и по този начин блокира влиянието й върху тялото. Лошата новина е, че тенът ще почака.

3. Семената и ядките са задължителен елемент от всяка здравословна диета. За здрава и силна кожа през лятото експертите препоръчват орехите, чията и ленено семе. Те съдържат и изобилие от омега 3 мастни киселини.

4. Комбинацията от моркови и зелени листни зеленчуци осигурява необходимия на кожата ни през лятото бета-каротин, както и антиоксидантите лутеин и еаксантин.

5. Карфиолът също е богат на антиоксиданти и алфа аминокиселини, които са известни като блокиращи радиацията вещества.