„Тук почива“ Конвенцията за правата на хората с увреждания

3
236
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Ние сме тук и ще продължим да бъдем тук, докато не проработи Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това заявиха майки на деца с увреждания, които построиха палатков лагер пред сградата на Община Добрич, в подкрепа на протестите на майките на деца с увреждания в София.

Конвенцията е приета още през 2012 г., но 6 години тя е мъртва в България. Затова майките поставиха некролог с надпис „Тук почива“, а самите те бяха облечени с тениски „Системата ни убива“.

„Искаме Закон за личната помощ, специализирани колички, да има индивидуална оценка на деца и лица с увреждания, според нуждите. Да има достатъчно дневни центрове, където хората с увреждания да бъдат обгрижвани, достатъчно и добре обучен персонал“, каза Стела Илиева, майка на малката Алекс, болна от детска церебрална парализа.

Алекс се нуждае от постоянна рехабилитация, от специализирани уреди, от логопед и психолог.

„Аз съм млад човек, искам да работя, за да се чувствам пълноценна, но ако знам, че на детето ми е оказана лична помощ, че то е гледано и обгрижено. Не искам да съм затворена между 4 стени“, каза още Стела Илиева.

Решаването на проблема зависи от Министерски съвет. Майките в Добрич бяха категорични, че ще си направят график и пред палатката непрекъснато ще има протестиращи.

„Ще докажем, че сме навсякъде и че сме единни“, заявиха те, цитирани от „Монитор“.

По публикацията работи: Венцислава Вельова