Номер 7 в схемата Доминик Тийм се класира за финала на „РОЛАН ГАРОС“

1
107
Добави коментар

Поставеният под номер 7 в схемата Доминик Тийм (Австрия) се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис.Тийм победи 72-ия в световната ранглиста Марко Чекинато (Италия) със 7:5, 7:6(10), 6:1 за 2 часа и 17 минути.Австриецът за първи път в кариерата си достига до финала на турнир от Големия шлем.

24-годишният Тийм пласира 13 печеливши удара и направи пробив в 11-ия гейм по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част се игра без пробиви, а номер 7 в схемата спечели тайбрека с 12:10 точки, след като спаси три сетбола. Тийм поведе с 6:3, след което пропусна три възможности да затвори сета. Чекинато поведе със 7:6 и също не успя да приключи частта при 9:8 и 10:9. Съперникът му спечели три поредни точки и взе тайбрека, за да поведе с 2:0 сета. В третата част Тийм доминираше изцяло и даде само един гейм на италианеца. За него това беше трети полуфинал в турнира. Той загуби от Новак Джокович през 2016 година и от Рафаел Надал през миналата година.

Доминик Тийм е вторият тенисист от Австрия, който се класира за финал от Шлема, след Томас Мустер, който спечели „Ролан Гарос“ през 1995 година.

„Беше много оспорван тайбрек, аз спасих няколко сетбола. Сега трябва да възстановя, а после ще гледам другия полуфинал, за да разбера кой ще бъде мой съперник на финала“, каза Тийм след мача.

Преди Париж Марко Чекинато нямаше нито един спечелен мач на турнир от Големия шлем. Той не успя да повтори постижението на сънародника си Адриано Паната, който е единственият италианец с титла от „Ролан Гарос“ преди 42 години.

В спора за титлата в неделя Тийм ще играе с победителя от мача между десеткратния шампион Рафаел Надал (Испания) и номер 5 Хуан Мартин Дел Порто (Аржентина). Австриецът е единственият тенисист, побеждавал Надал на червени кортове през този сезон.