Големият Взрив може би никога не се е случвал!

1
145
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

На вашето внимание представяме твърдения на учени, които могат тотално да преобърнат разбиранията ни за Вселената – Големият Взрив просто не се е случил! Всъщност, не само може би не е имало такова нещо като Големия Взрив, а може би, Вселената ни води началото си от коренно различен източник. И като резултат, „най-голямото предизвикателство за космическата наука е разбирането на преди, след и дали въобще е имало такова събитие като Големия Взрив.“ Всъщност, известни физици и астронавти твърдят, че „Вселената би трябвало да е започнала с Големия Взрив, но това е просто мираж!“ Нова теория гласи, че Вселената може би е възникнала в следствие на свиването на огромна четириизмерна звезда и преобразуването ѝ в черна дупка, с невъобразимо големи размери.

Списание ‘Nature’ твърди: „В документи, публикувани наскоро, Афшорди (физик от университета Ватерло) и колегите му били заинтересовани от предложение, направено през 2000 година от екип, включващ Джия Двали, настоящ физик в Лудвиг Максимилиан – университет в Мюнхен, Германия. В представеният от тях модел, нашата триизмерна Вселена е мембрана, плаваща във Супер Вселена, която има 4 измерения.

Екипът на Ашфорди осъзнал, че ако тази Супер Вселена има четириизмерни звезди, някои от тях е възможно да се колабират (да се свият), формирайки четириизмерни черни дупки, на същия принцип, както това се случва и в нашата Вселена – експлодират като Супер Нова, изтласквайки външните си слоеве, докато вътрешните се свиват и образуват черна дупка.

В нашата Вселена, черните дупки са обградени от сферична повърхност, наречена ‘Хоризонт на събитията’. Докато в триизмерна Вселена е необходимо двуизмерен обект (повърхност) за да се образува граница (бариера) в черната дупка, то в Супер Вселената ‘Хоризонтът на събитията’ на четириизмерна черна дупка, ще бъде триизмерен обект – форма наречена ‘Хиперсфера’. Когато екипът на Ашфорди симулирали смъртта на четириизмерна звезда, те открили, че изхвърленият материал ще образува триизмерна мембрана обгръщаща триизмерен ‘Хоризонт на събитията’, като бавно продължава разширяването си.

Авторите предполагат, че триизмерната Вселена, в която живеем, е възможно да представлява точно такава мембрана, а разширяването на мембраната разбираме като космическо разширение. Астрономите са изчислили разширяването и по аналогичен път стигат до извода, че всичко е започнало с Голям Взрив – но това е просто една илюзия“ завършва Ашфорди.

Големият взрив никога не е бил обяснен, и всъщност, големият въпрос е – какво го е предизвикало? Какво е предизвикало такова събитие, положило началото на всичко преди 13.7 милиарда години? Ако се запитате какво е имало преди Големия взрив, напълно възможно е да не можете да си отговорите, а само да се объркате. Доказуемо ли е? Това, което възприемаме като Големия взрив, може да е триизмерният „мираж“ на колабираща звезда във Вселена, коренно различаваща се от нашата. „Най-големият въпрос за космологията е разбирането на Големия Взрив“ – твърди екипът на Ашфорди.

Обичайните теории за Големия Взрив гласят, че той води началото си от Сингулярност – неизмеримо горещо и плътно време-пространство, където физичните закони не важат. Сингулярността представлява загадка и познанията ни за нея са изключително ограничени.

„Според повечето физици, ‘драконите’ най-вероятно са дошли от Сингулярността“ твърди Ашфорди в интервюто си за ‘Nature’. Проблемът е, че разбирането ни за хипотезата за Големия взрив е относително праволинейно и предвидимо – Вселената да се разширява около точка, била някога самата Сингулярност. Малко вероятно. Може би нещо друго се е случило. Може би нашата Вселена никога не е била в състояние на Сингулярност.