Защо се самоуби шеф Антъни Бордейн | Temaonline.bg

1
256
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЗВЕЗДЕН ПРАХ
Защо се самоуби шеф Антъни Бордейн
61-годишният американски гурме-майстор и телевизионен водещ се обесил в хотелската си стая във Франция

09 Юни 2018 16:15
0

принтирай

|

текст

Американският щеф и водещ на ТВ-гурме шоу програми „Без задръжки“ (No Reservations) и „Непознати части“ (Parts Unknown) в петък бе намерен мъртъв в стаята си в луксозния хотел Le Chambard в село Кайзерберг на френската провинция Елзас. 

Бордейн е бил в Страсбург, Франция, където е работел по предстоящия епизод на поредицата „Parts Unknown“. Неговият близък приятел, френският шеф Ерик Рипер, намерил Бурдейн в безсъзнание в хотелската му стая.

„С изключителна тъга потвърждаваме смъртта на нашия приятел и колега, Антъни Бордейн. Неговата любов към великолепни приключения, нови приятели, чудесна храна и напитки и забележителните истории на света го правеха уникален разказвач, талантът му никога не спираше да ни учудва и ще ни липсва много“, казаха от американската телевизия в официално изявление в петък.

Според прокурора Кристиан дьо Роквини Бордейн се е обесил с колана на панталона си във ваната. Според първоначалния оглед той напълно доброволно е отнел живота си и няма никакви индикации за случаен инцидент или за насилие. Следователите са взели проби от кръвта и ще бъдат проведени тестове за да се установи дали той не е взел лекарства, дрога или други вещества, както и дали не е имал сериозни здравословни проблеми, които да са го подтикнали да вземе това фатално решение.

„Нямаме никакво основание да подозираме, че някой е влязъл в стаята на Бордейн, по тялото му няма никакви следи от насилие, упражнено от друг човек“ – каза Роквини. 

Собственикът на хотела Оливие Насти коментира, че е съкрушен от новината, тъй като бил приятел с Бордейн и той винаги отсядал при него, когато минавал оттук.

 

 

Хотелът, в който е открит трупа на Антъни Бордейн
–––––––-

Бордейн беше майстор в работата си – първо в кухнята, а после и в медиите.

Чрез своите телевизионни предавания и книги той изследва човешкото състояние и помага на аудиторията да мисли различно за храната, пътуванията и себе си. Той се застъпва за маргинализирани групи и подема кампания за по-безопасни условия на труд за персонала на ресторантите.

Друг световноизвестен шеф Джейми Оливър написа в своя профил в Инстаграм:

„Трябва да кажа, че съм напълно шокиран, научавайки за смъртта на невероятния Антъни Бордейн. Той наистина счупи матрицата, изведе кулинарния разгворна друго ниво и беше най-блестящият писател“ 

 

Антъни Бордейн е роден на 25 юни  1956 г. в Ню Йорк, израснал на брега на река Хъндзън в Леония, Ню Джързи. За първи път кулинарията нахлува в живота мву по време на едно пътуване на семейството ву до Франция, където за първи път опитал стриди.

След това учи в колежа „Васар“ в Ню Йорк, после и в световноизвестния Кулинарен институт на Америка, откъденто е изключен преди да завърши заради употреба на наркотици

За да изкарва пари започва да работи в месарница, а след това и в множество ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и Sullivan’s.

 
 

Работи като майстор готвач повече от 30 години в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в New York City и е един от най-добре платените майстори в кулинарния бизнес според класацията на сп. Форбс – „Топ 10 на най-богатите готвачи в света”.

През 2000 г. излиза бестселъра му „Поверително от кухнята“, в който Бордейн описва момента, в който пламва любовта му към храната – опитвайки за първи път стрида направо от рибарска лодка в Южна Франция. В книгата той пише искрено за злоупотребата си с наркотици, включително кокаин, хероин и LSD. Успеха на книгата на Бурдейн води до началото на телевизионната поредица „A Cook`s Tour”, която представя пътуванията му из различни държави по света в търсене на перфектното ястие.
 

Първата му кулинарна книга излиза през 1980 г.
––––––––––-

През 2005 г. стартира и новата телевизионна поредица на Бордейн „Антъни Бордейн: Без задръжки“. От 1998 г. до днес Антъни Бордейн е главен готвач на Brasserie Les Halles в Манхатън, Ню Йорк, като през годините ресторантите са станали пет и се намират в различни точки на Америка, като Вашингтон, Маями и др.

Два пъти е бил женен, първо за ученическата си любов Нанси Путкоски, с която сключва брак през 1985 г. Двамата се развеждат 20 години по-късно. След това през 2007 г. се жени за състезателката по борба Отавия Бузия, от която има дъщеря – Ариана, разделят се през 2016 г., като Антъни обвинява за това постоянните си пътувания по работа.

От миналата година той живееше с новата си любов – актрисата Азия Ардженто, една от активистките на феминисткото движение #MeToo, която привлече и него на своя страна. 

„Той беше моята любов, моята опора, моята защита“ – написа в Twitter Ардженто. „Аз съм съкрушена, опустошена…Той наистина бе човек без задръжки“.

 

Антъни Бордейн и Азия Ардженто
––––––––

Смъртта на Антъни Бордейн идва само три дни, след като модната дизайнерка Кейт Спейд също сложи край на живота си в апатамента си в Манхатън.

Неговият близът приятел Ендрю Зимерман каза за NY Daily News, че от една година Антъни постоянно му се оплаквал, че не може да излезе от тежка депресия и че вече не бил способен да изпитва щастие.

„Тони беше една симфония. Много ми се иска ората да го познаваха като човек, който страда и се измъчва, а не само чрез телевизионния му образ“ – сподели Зимерман. 

Майка му Гладис Бордейн, която е бивш редактор в News York Times днес разказа, че нейният син никога не е показвал, как се чувства и винаги е бил усмихнат, приветлив общителен. Никога не е имал симптоми на депресия и тя не може да си представи, че е способен да посегне на живота си.

„Той е последният човек на света, който може да си помисли дори за сомоубийство. За мен това, което се случи е необяснимо“ – каза майката.

Антъни Бордейн прекарал последния ден от живота си в хотела Le Chambard, на около 480 км северно от Париж, където наел стая за  $350 с изглед към великолепни лозя.

Последният човек, който го е видял жив е и първият, който открива тупа му – Ерик Рипер, който споделил за френски медии, че нищо в поведението на Анттъни не му е подсказвало, че нещо го измъчва отвътре, че е в депресия и животът му е станал толкова непоносим, че да не исках да живее повеме.

“Казвам винаги на шега, че съм научил най-важните уроци в живота си докато съм мил чинии“ – казва Антъни в едно интервю за National Public Radio. Постига първия си успех с книгата-бестселър „Конфиденциално от кухнята: кулинарни приключения под хълбоците“. 

„Елвисът на лошите момчета в кухнята“ – написа тогава за него списание The Smithsonian.

Днес след като новината за смъртта му обиколи света книгата се нареди сред най-търсените заглавие на Amazon.

Славата му на експерт и забавен събеседник на масата преди две години дори го отведе в Ханой с президента Обама по време на първото посещение на американски президент във Виетнам след края на войната през 1975 г.   Тогава епизодът от серията „Без задръжки“ бе гледан от рекорден брой зрители,  а Бордейн дори спечели наградата „Еми“ през 2015.

“Антъни Бордейн ни развеждаше по света с тайните на храната, но по-важното е, че той успявани да ни обедини, знаеше как да ни събере около масата“ – коментира днес бившият президент Обама – „Той вече много ми липсва“  

“Задаваме си най-елементарни въпроси: какво те прави щастлив? Какво ядеш? Какво да ти сготвя? Аз обикалям света и задавам навсякъде тези три въпроса, а всеки път полувчавам на тях най-невероятно отговори“ – сподели Бордейн в словото си докато получаваше наградата Peabody. 

Оказва се, че той самият не е имал отговори за тези три въпроса. 

 

ПОСЛЕДНОТО ИНТЕРВЮ НА БОРДЕЙН