Tivat Montenegro -Монако на Балканите

1
166
Добави коментар

Пътуването ни до Тиват започва от хотел в Будва, където сме отседнали в последните няколко дни. Разстоянието между двата града е 25 км, от Дубробник пък е на по-малко от 70 км.

Тиват е крайбрежен град разположен в централната част на Которският залив, наричана Бока Которска . Първоначално градът е военноморска база на австрийците, после италианците, армията на Югославия и после тази на Черна гора.

По-късно собственик на базата става канадски милиардер Мънк, който влага много средства, построява луксозна марина и красив площад. Целта му е да превърне Тиват в Монако на Адриатика.

През 2016 продава пристанището на инвестиционна корпорация от Дубай.

Ако искате да пристигнете директно в града, той има летище, което е на 3 км от централната част. Тиват няма градски транспорт, но такситата не са скъпи.

Когато говорим за централна част , тук се има предвид крайбрежната алея и площад .

Тиват е различен от Будва и Котор. Няма старинен град с крепостни стени и като цяло няма забележителности. Има малкък военноморки музей и двете подводници,  в които може да влезнете и разгледате.

 

Тук не очаквайте да намерите страхотен плаж, но в близост до града може да откриете няколко много красиви заливчета.

Ако решите да отседнете в Тиват , може да го направите в някои от хотелите, аз препоръчвам този , със страхотна гледка към залива или да наемете жилище, варианти може да разгледате тук 

 

Тиват е приятен град  , ако искате наистина да си починете, ако искате да се потопите в атмосферата на едно малко луксозно градче или ако имате яхта…

 

 

 

В града макар и да няма плажна ивица, има страхотен плаж в яхт клуба (разгледайте тук) , който би отговорил и на най-високите очаквания.   

 

cof

 

 

За мое съжаление съм тук извън сезон и не мога да му се насладя, но непременно ще се върна.

 

Когато говорим за шопинг, Тиват отново не отстъпва по нищо на градчетата от Лазурият бряг например.

Нощният живот тук също е на прилично ниво  и определено има къде да се позабавлявате.

На крайбрежният площад има множество барове и заведения и ние сядаме на чаша вино за да се насладим на гледката.
За мен посещението ми в Тиват приключва тук, но ако вие сте решили да посетите Черна гора или Дубровник, не се колебайте да се отбиете, дори само за ден на това приказно място.

Тиват е все още по-достъпен от градовете с които се конкурира, но не за дълго.