Французин скочи от Голямата джамия в Мека и умря

1
158
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Мъж се самоуби, скачайки от покрива на Голямата джамия в Мека – нещо необичайно на това свещено за исляма място в Саудитска Арабия, предаде Франс прес.

Саудитската официална информационна агенция СПА съобщи днес, позовавайки се на полицията, че „чуждестранен гражданин“ се е самоубил скачайки в 21.20 ч. точно по време на вечерната молитва, когато стотици поклонници се събирали в джамията. 
 

Мъжът скочил от покрива на Голямата джамия
––––––––

На видеото от инцидента се вижда как тълпата издава вик на ужас от случващото се- След това полицаи се опитват да му помогнат, но той е мъртъв и всяка помощ е безслислена.

Самоубилият се е 26-годишен французин, приел исляма – уточни френското министерство на външните работи пред Франс прес. Трупът му е транспортиран в съдебна медицина за аутопсия и идентифициране  

И макар подобни действия да са нещо рядко, това не е първият случай на самоубийство в Мека – люлката на исляма, който също като другите монотеистични религии забранява самоубийството, отбелязва Франс прес.

Полицията разследва мотивите на самоубиеца и дали това не е провокация. 

 

Миналата година през февруари саудитец опита да се самозапали, като се заля с бензин и драсна клечката пред храма Кааба в Мека, но силите за сигурност се намесиха и не му позволиха да се самоубие.

Всяка година милиони мюсюлмани от целия свят се стичат в Мека и Медина – второто най-свещено място за исляма – за годишното поклонение хадж.

Джамията е най-свещеното място на исляма, в нея се намира Кабаа – малка сграда с форма на куб, където поклонници от цял свят се молят пет пъти на ден. Свещената структура е считана за „Домът на Аллаха“ и всяка година по време на Раманада тук идват до 1.5 млн. поклонници – като част от Хадж.