Какво се случва на тази снимка?

2
891
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Един работен момент от срещата на лидерите от Г7 в Канада с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Емануел Макрон, Шиндзо Абе и Тереза Мей обобщава напрегнатата атмосфера след американските мита върху вноса на стомана и алуминий…

Тази снимка от „Инстаграм“ профила на германския канцлер Ангела Меркел стана символ на напрежението и различията, белязали срещата на високо равнище между лидерите на държавите от Г7 в Канада – след като миналия месец САЩ наложиха вносни мита върху стоманата и алуминия. 

Най-вдясно на кадъра е президентът на САЩ Доналд Тръмп заедно със съветника си по националната сигурност Джон Болтън, до тях – представители на японската делегация начело с премиера Шиндзо Абе, а до германския канцлер: френският президент Емануел Макрон и британската министър-председателка Тереза Мей. Крайният вляво е икономическият съветник на US президента, Лари Кудлоу.

Форумът беше определен от мнозина наблюдатели като фиаско, след като Тръмп оттегли одобрението си за заключителното комюнике и обяви, че обмисля вносни мита за автомобили.

Виж още: Тръмп слуша в Таормина

Реакцията му, изразена постфактум, беше част от размяната на гневни туитове с домакина на срещата – канадския премиер Джъстин Трюдо, който заяви:

„За канадците, които – самите те или техните родители и членове на тяхната общност – са се сражавали рамо до рамо с американските войници в конфликти в далечни земи от Първата световна война насам, това е обидно. … Канадците са учтиви, ние сме разумни, но не може да ни тъпчат.“

Тръмп му отговори, докато летеше към Сингапур за срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун следващата седмица, и нарече твърденията „фалшиви“. Малко по-късно в „Туитър“ последва нов негов залп:

„Канадският премиер се държа с мен толкова меко и кротко по време на срещата на Г-7 само за да даде пресконференция след заминаването ми и да каже, че „американските мита са оскърбителни“ и че „няма да позволи да го тъпчат“. Много нечестно и слабо. Нашите мита са отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти.“

Министър-председателят не е казал нищо, което да не е казвал и преди, реагираха също в „Туитър“ от канцеларията на Трюдо. Франция и Германия обявиха, че ще продължат да се придържат към текста на комюникето, а Макрон заяви, че дипломацията не може да зависи от нечии изблици на гняв.

В комюникето лидерите се обявяват за свободна, честна и взаимноизгодна търговия и за борба с протекционизма, настояват Москва да прекрати дестабилизиращото си поведение и се ангажират да гарантират мирния характер на иранската ядрена програма. 

Семейната снимка от срещата на високо равнище в Канада, 9-10 юни. От ляво на дясно: Доналд Туск (ЕС), Тереза Мей (Великобритания), Ангела Меркел (Германия), Доналд Тръмп (САЩ), Джъстин Трюдо (Канада), Емануел Макрон (Франция), Шиндзо Абе (Япония), Джузепе Конте (Италия), Жан-Клод Юнкер (ЕК)

Германия оцени отмятането на Тръмп като разрушаване на доверието, а Париж осъди „непоследователността“ в международните дела. Според Вашингтон за провала бил отговорен канадският премиер, а US президентът действал така, за да не покаже слабост преди историческата среща с Ким Чен Ун.

Двамата ще се видят във вторник, 12 юни, в хотел „Капелла“ на остров Сентоса.

По-рано Тръмп определи дебатите за търговията като „изключително продуктивни“, а отношенията си с колегите оцени с 10 точки от 10 възможни. Той предложи на партньорите си зона за свободна търговия на Г-7 без мита, без субсидии и бариери, след като в събота остана глух за аргументите им по вноса и износа и настояваше, че страната му е ощетена в международната търговия..

Френският президент учтиво, но твърдо е изложил европейската гледна точка, а японският премиер е пригласял, казват официални представители.

„От години САЩ имат много голям дефицит с Европейския съюз и ние работим в тази насока. Еманюел беше много полезен по въпроса. Нещо ще се случи и мисля, че то ще бъде много позитивно“, коментира Тръмп.

Френският му колега обаче подчерта, че формулировките в документа не разрешават всички проблеми – това било само стъпка напред и през следващите месеци предстои още работа в тази област.

Снимките, разпространени от екипите на Меркел, Трюдо и Тръмп, разказват различни версии за случилото се по време на срещата, обобщава Си Ен Ен.

Източник: БНТ