Неподозирани истини за бялата захар

1
179
Добави коментар
svetla58
svetla58

Днес решихме да обърнем погледите и съзнанието си към един проблем, който завладява ежедневието ни като епидемия. Това, което следва да видите тотално ще промени възгледите ви за 80% от продуктите и храните, които консумирате в своето ежедневие. Важно е да помислите за себе си и за близките си, най-вече децата, които все още нямат достатъчните знания, за да могат сами да подбират правилните компоненти в своето меню.

Основният продукт, който унищожава нашето здраве е т.нар. ‘бяла отрова’ или – бялата захар.

Яденето на твърде много захар е наистина вредно и отровно за нашето здраве. Тази прекалена консумация води до значително повишаване на риска от много заболявания, включително затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и рак.
Настанаха времена, в които много хора се опитват да сведат до минимум приема на захар в своето ежедневие, но никак не е лесно да се прецени колко точно от ‘бялата отрова’ консумираме.
Една от основните причини е, че много храни съдържат скрити захари, включително такива, които не смятате за сладки. Всъщност, дори продукти, които се продават като „light” или „low-fat” често съдържат повече захар, отколкото регулярните им варианти.

Американската асоциация по сърдечни заболявания препоръчва на жените да ограничават приема на захар до 6 чаени лъжици на ден, докато мъжете трябва да ограничат приема си до 9 чаени лъжици. Чаена лъжичка захар съдържа 4 грама, така че това е 24 грама на ден за жените и 36 грама за мъжете. Повечето хора днес ядат много повече от това количество.
Ето някои хранителни продукти, които съдържат повече захар, отколкото някога сте си представяли.

1. Нискомаслено кисело мляко

Киселото мляко може да бъде силно питателна храна. Въпреки това, не всички видове кисело мляко са създадени по еднакъв начин. Подобно на много други продукти с ниско съдържание на мазнини, нискомасленото кисело мляко има добавена захар, за да подобри вкуса му. Например, една чаша (245 грама) нискомаслено кисело мляко може да съдържа до 47 грама захар, което е 12 чаени лъжички. Това е повече от дневната граница за мъжете и жените само в една чаша от така нареченото “здравословно” кисело мляко. Освен това нискомасленото кисело мляко изглежда няма същите здравословни предимства като пълномасления му брат. Най-добре е да изберете пълномаслено, натурално или гръцко кисело мляко. Избягвайте киселото мляко, което е било подсладено със захар.

2. Барбекю сос

Почти никой не може без него и безспорно вкусът му е уникален, но в действителност, до 40% от теглото на барбекю соса може да бъде от чиста захар. За да сте сигурни, че няма да прекалите, хубаво четете етикетите и изберете соса с най-малко количество добавена захар.

3. Кетчуп

Историята е почти същата като тази с барбекю соса. Не забравяйте, че една супена лъжица кетчуп съдържа една чаена лъжичка захар.

4. Плодов сок

Подобно на самите плодове, плодовият сок съдържа някои витамини и минерали. Всъщност може да има точно толкова захар в плодовия сок, колкото в захарна напитка като колата. Най-добре е да изберете цели плодове и да сведете до минимум приема на плодови сокове.

6. Спортни напитки

Спортните напитки често могат да бъдат сбъркани като здравословен избор за тези, които тренират. Те обаче са предназначени да хидратират и подхранват обучени спортисти по време на продължителни, интензивни периоди на упражнения. По тази причина те съдържат големи количества добавени захари, които могат бързо да се абсорбират и да се използват за енергия.

7. Шоколадово мляко

Шоколадовото мляко е мляко, което е ароматизирано с какао и подсладено със захар.

8. Зърнени закуски

Този тип храна често се предлага на пазара като здравословна, с ниско съдържание на мазнини, въпреки че нивата на калориите и захарта са в пъти по-високи. Основната съставка е овес, който е отличен източник на въглехидрати, протеини, мазнини и фибри. Но зърнените закуски се овкусяват с ядки и мед, които са допълнителен източник на мазнини, калории и захар.

И още – ароматизирани кафета, студените чайове, протеиновите и зърнените барове, витаминозна вода, сухите полуфабрикатни супи, сосове и всички подобни продукти, консервирани и сушени пакетирани плодове, консервиран боб, грах и други подобни, бутилирани смутита и всякакви подсладени сокчета и плодови млека. И почти всичко, което не е пристигнало в хладилника ви директно от село. Да, така е. Химията ни заобикаля отвсякъде и е трудно да се отървем от нея, но се налага, защото не просто се разболяваме през живота си, ние се раждаме болни, в следствие на вредите, които майките нанасят на собствените си бебета чрез храната.

В настоящата мащабна ГАЛЕРИЯ събрахме повечето храни, които консумираме ежедневно и еквивалентното им количество захар.

Редактор: Марина Делева

Етикети:
ароматизирани кафета, Барбекю сос, био, бутилирани смутита, бялата отрова, витаминозна вода, вредни храни, диабет, заболявания, захар, захари, Зърнени закуски, Кетчуп, консервиран боб, консервирани и сушени пакетирани плодове, натуралн, Нискомаслено кисело мляко, овес, от село, Плодов сок, подсладени сокчета и плодови млека, протеиновите и зърнените барове, сосове и всички подобни продукти, Спортни напитки, студените чайове, сухите полуфабрикатни супи, Шоколадово мляко