Русия създава най-мощният бомбардировач в света!

1
115
Добави коментар

Русия създава най-мощния стратегически бомбардировач, който през следващите години ще замени остарелите модели в руските военновъздушни сили, съобщи The National Interest.

Авиационният комплекс се разработва от компанията „Туполев“. Очаква се новият самолет да стане част от въоръжението до 2026 г. Серийното производство трябва да бъде коригирано до 2029 г. Самолетът трябваше да е готов до 2019 г., но сроковете се провалиха, заради създаването на бомбардировача Ту-160М2.

На този етап бомбардировачът е известен като Туполев ПАК – ДА. Все още не са известни всички подробности за бомбардировача. Най-вероятно той ще бъде въоръжен със свръхзвукови ракети X-47M2 „Dagger“. Планира се и въоръжение с ракети X-55СМ и X-102. Според експерти тези ракети може да са твърде големи и за това да бъде предпочетено въоръжението, използвано за Ту-160 и Ту-95.

В конструкцията на бомбардировачът ще бъдат използвани стелт технологии. Техниката за хиперзвукови двигатели, които се използват за X-47M2 може да се използват в по-малки ракети, които да бъдат инсталирани в ПАК-ДА.

Очаква се самолетът да бъде построен по схемата „летящо крило“. Според експерти самолетът ще е оборудван с два двигателя, способни да летят около 15 000 км. без зареждане. Теглото му ще е 130 тона. Очаква се, че той ще може да използва всяко летище. Това говори за по-къса дължина на излитане. Такава имат Tu-160 и Ту-90. Вече се работи по проекта

loading…