Тръмп и Ким си стиснаха ръцете и за 40 минути си казаха всичко

1
140
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че срещата на върха със севернокорейския лидер е преминала „по-добре, отколкото някой можеше да очаква“.

На свой ред лидерът на Пхенян описа срещата си с американския президент като „добра прелюдия към мира“.

Агенцията пресъздава разходката на Тръмп и Ким Чен Ун в градината на луксозния хотел в Сингапур, където по-рано двамата проведоха преговори. „И двамата се приближиха до лимузината на Тръмп и погледнаха към задната седалка, а Тръмп очевидно показваше на Ким Чен Ун нещо вътре. След това продължиха с разходката си“.

„Много, наистина много положителен напредък. Мисля, че премина по-добре, отколкото можеше да очаква някой. Отиваме сега за подписване“, заяви Тръмп пред журналисти, без да даде подробности за това какво ще бъде подписано.

Ако двамата успеят да постигнат дипломатически пробив, той може да допринесе за трайна промяна в картината на сигурността в Североизточна Азия. Резултатите биха били сравними с посещението на бившия президент на САЩ Ричард Никсън в Китай през 1972 г., което доведе до трансформацията на Китай, припомня агенцията. 

В авторска статия за американската медия NPR Шанън ван Сант прави анализ на избора на Сингапур като място на срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея, Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун е първата между настоящ американски президент и севернокорейския лидер. Но как се стигна до там тази среща да бъде проведена в Сингапур?

В седмиците преди срещата бяха обсъдени няколко локации: Корейската демилитаризирана зона, Улаанбаатар в Монголия, Женева в Швейцария и Стокхолм в Швеция.

Въпреки това, изборът падна върху Сингапур, град-държава с население от пет милиона души на върха на малайзийския полуостров, която бързо изникна като топ избор.

Сингапур е неутрален играч в региона и САЩ и Северна Корея имат посолства там. Дипломатическите отношения на Сингапур със Северна Корея могат да се проследят четири десетилетия назад. Американски дипломати също работят със Сингапур върху редица стратегически въпроси и той е дългогодишен търговски партньор и съюзник на САЩ.

Сингапур също така е бил домакин на много други двустранни срещи и става все по-голям хъб за регионална дипломация в Азия. През 2015 година президентите на Китай и Тайван се срещнаха лице в лице за първи път именно в Сингапур.

Стриктно контролираният Сингапур е атрактивен, защото е безопасен и има малка вероятност да бъде ударен от протести, тъй като твърдо контролира публичните демонстрации и неговият апарат за сигурност и разузнаване се смята за един от най-добрите в света. Сингапур често е определян за едно от най-сигурните места в Азия.

В миналото това е била честа дестинация за севернокорейския елит. Сингапур е на кратко разстояние от Северна Корея за Ким Чен Ун и доскоро, севернокорейския граждани имаха възможност да пътуват дотам безвизово за удоволствия като пазаруване и здравно обслужване. 

Въпреки, че е малък, Сингапур е богат и има възможност да поеме разходите по историческата среща, което се нрави на Северна Корея.

„Това е цена, която сме готови да понесем, за да изиграем малка част от тази историческа среща“, заяви министърът на отбраната на Сингапур Енджи Енг по отношение на заплащането на срещата.